Najnovije vesti

SRPSKO SELO REKORDER U BRAKOVIMA: Dok se Srbija bori sa belom kugom oni imaju RECEPT! (FOTO)
Foto: RINA

SRPSKO SELO REKORDER U BRAKOVIMA: Dok se Srbija bori sa belom kugom oni imaju RECEPT! (FOTO)

Srbija

Brojne su priče o opustelim selima širom Srbije, o ugašenim ognjištima i praznim školama. Međutim, u Gornjim Banjanima na obroncima Rajca stanje je potpuno drugačije. Ovo selo, možda su napustili doktori i sveštenici, ali nisu mladi meštani. U dve stotine domova, živi oko 80 mališana.

- Odlučili smo ovde da ostanemo i stvorimo porodicu. Kod nas je uvek veselo, ja imam troje dece, sestrić troje, komšija četvoro. Imaju samo jednu ljuljašku, ne znaju za moderni mobilijar na igralištu, ali sa svojih pet godina vrlo dobro znaju kako se okopava luk i sadi krompir - priča za RINU, Srđan Alempijević iz Gornjih Banjana.

1 / 4 Foto: RINA

U selu je oboren rekord po broju sklopljenih brakova. Meštani kažu da se vode proverenom taktikom i biraju mladu iz svog, ili susednog sela. Još uvek se kod njih gleda iz kakve je porodice devojka i "od čijih" je.

- U domaćinstvima složno živi i po četiri generacije. Najčešće se brakovi sklapaju sa devojkama iz našeg sela, po principu "gledaj majku, biraj ćerku", ponekad dođe i neka nevesta iz grada, kojoj ne smeta život u udaljenom selu - priča kroz osmeh Srđan.

Ovi vredni ljudi kapital su stekli radeći težačke poslove, gajeći šljive, maline i krompir. Veliki su domaćini, a vredni su bili na svakom polju, jer će ovog septembra u seosku školu krenuti 36 đaka.

U svakoj kući je od troje do petoro dece, ali mladi roditelji kažu da to nije kraj, pa će Gornji Banjani očigledno, još dugo biti jedno od najživljih srpskih sela.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...