KOD KRALJEVA OSVANUO KRST OD 33 METRA: A evo zbog čega je izabrana baš ova visina (FOTO)
Foto: PSD „Gvozdac“

spomen

KOD KRALJEVA OSVANUO KRST OD 33 METRA: A evo zbog čega je izabrana baš ova visina (FOTO)

Srbija -

Na planini Stolovi kod Kraljeva, minulog vikenda, postavljena je konstrukcija pravoslavnog krsta visine 33 metra i težine 16,5 tona, kao simbol Hristovih godina i samog hrišćanstva, a postavljena je na Usovici - najvišem vrhu ove planine, na nadmorskoj visini od 1.375 metara.

"Završavamo ovo delo uz Božju pomoć, finansirano od dobrovoljnih priloga pojedinaca, od plata, penzija, pomoći inženjera, nekoliko preduzeća. Država u ovom projektu nije učestvovala. Ovo je doprinos sadašnje generacije Kraljevčana osmovekovnom jubileju autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve", kaže Milutin Vukosavljević, iz Odbora za izgradnju krsta na Stolovima.

foto: PSD „Gvozdac“

Na inicijativu kraljevačkog Planinarsko - smučarskog društva “Gvozdac”, ovo pravoslavno znamenje od čelika, jedinstveno u svetu, čiji vek trajanja, kako ističu, biće duži od 100 godina, postavljeno je i u čast vojnika srpske vojske koji su poginuli na Stolovima prilikom povlačenja u Prvom svetskom ratu.

"Uprkos nepristupačnom terenu i ograničenom trajanju građevinske sezone zbog planinskih uslova, vrh Usovica planski je izabran kako bi se krst video i sa okolnih planina Jastrepca, Kopaonika i Rudnika, pa čak i sa Prokletija. On će podsećati naredne generacije da su u okolini Kraljeva nastale i velike srpske svetinje, srednjovekovni manastiri Žiča i Studenica", ističu u PSD “Gvozdac”.

foto: PSD „Gvozdac“

Akcija “Podignimo krst na Stolovima” počela je još 2007. godine, ali je prekidana zbog zemljotresa u Kraljevu 2010. godine i katastrofalnih poplava u Srbiji 2014. godine. Kako navode inicijatori podizanja ovog znamenja, ostalo je da se urade još neki sitniji radovi na njemu, kao i da se krst osvetli, kako bi bio vidljiv i noću.

(Kurir.rs/J. S./Foto: PSD „Gvozdac“)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track