BRUKA U VRNJAČKOJ BANJI: Lopovi ukrali spomen-ploču posvećenu britanskim medicinarima
Foto: Youtube Printscreen

sramota

BRUKA U VRNJAČKOJ BANJI: Lopovi ukrali spomen-ploču posvećenu britanskim medicinarima

Srbija -

VRNJAČKA BANJA - U Vrnjačkoj Banji lopovi su pod okriljem noći odneli bakarnu spomen-ploču posvećenu britanskim medicinarima koji su 1915. godine lečili srpske ranjenike i civile.

- Svi spomenici, skulpture, biste i spomen obeležja u Vrnjačkoj Banji su u nadležnosti Ustanove „Kulturni centar“ koji ima obavezu održavanja vajarsko - skulptorskog fonda na teritoriji Opštine, pa je tako i ova spomen - ploča, koja se nalazi kraj spomen - česme kod izvora „Slatina“ identično izrađena kao prvobitna. Međutim, pojavio se problem, kada je trebalo utvrditi šta je tačno pisalo na autentičnoj spomen - ploči jer niko, pa ni u Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta, nije to znao, čak ni godinu postavljanja.

- Prvobitna spomen-ploča bila je postavljena 12. oktobra 1985. godine i bila je od bakra, zbog čega je verovatno nedavno i ukradena. Na njoj je pisalo: „U spomen čovekoljublju britanskih žena - lekara i bolničarki, koje su 1915. godine lečile srpske ranjenike i bolesnike. Građani Vrnjačke Banje, oktobra 1985. godine“.

To je bio napis kraj spomen - česme, čime je izraženo priznanje tadašnjem britanskom altruizmu, osvedočenom u bolnicama savezničkih misija kojih je u Vrnjačkoj Banji bilo sedam, u kojima su britanski lekari i bolničarke lečili srpske ranjenike, ali i meštane, koji su u to vreme obolevali od difterije.

(Kurir/J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track