Gradonačelnik Laban: Ovo su stanovi za porodice naših sugrađana koji su devedesetih godina ostali bez svojih domova
Foto: Grad Subotica

U Subotici u toku izgradnja 44 stana za izbegla lica

Gradonačelnik Laban: Ovo su stanovi za porodice naših sugrađana koji su devedesetih godina ostali bez svojih domova

Srbija -

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i gradski menadžer Zagorka Panić obišli su danas radove na izgradnji stambenog objekta sa 44 stambene jedinice, u ulici Ive Senjanina, namenjenih za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima za izbeglice u okviru Regionalnog stambenog programa. Investicija je vredna 1,44 miliona evra, a finansira je Banka za razvoj Saveta Evrope. Izvođač radova je „Inobačka“ d.o.o. iz Novog Sada.

Gradonačelnik Laban je podsetio da se Grad Subotica od druge polovine 2016. godine, zajedno sa partnerima i donatorima, aktivno uključio u procese i projekte kako bi obezbedo krov nad glavom za ljude koji su zbog oružanih sukoba u periodu od 1991. do 1995. godine morali da napuste svoje domove i zavičaje, spas potraže na teritoriji ovog grada i tu se trajno nastane.

foto: Grad Subotica

– Sa velikim zadovoljstvom mogu da istaknem da i izgradnjom ovog kompleksa socijalnog stanovanja u Mesnoj zajednici ’Dudova šuma’, sa 44 stambene jedinice za različite kategorije socijalnog stanovanja, zbrinjavamo porodice naših sugrađana koji su u tragičnim događajima devedesetih godina ostali bez svojih domova, a neki od njih, nažalost, i bez svojih najmilijih. To je, istovremeno, i potvrda više da se u našem radu vodimo principima da ono što obećamo uvek i ispunimo – naglasio je, između ostalog, gradonačelnik Laban.

Zagorka Panić je rekla da je Republika Srbija početkom oktobra 2017. godine sa Bankom za razvoj Saveta Evrope zaključila Sporazum o donaciji u vezi sa Regionalnim programom rešavanja stambenih potreba izbeglica kojim se, u devet jedinica lokalne samouprave među kojima je i Subotica, kroz „Potprojekat 7“ i „Potprojekat 8“ finansira izrada projektno-tehničke dokumentacije i izgradnja stanova za izbegla lica koja su nakon ratnih dešavanja u periodu od od 1991. do 1995. godine stekla status izbeglice u Republici Srbiji.

foto: Grad Subotica

Ukupna neto površina svih stambenih jedinica koje se grade u oviru ovog stambanog kompleksa u Subotici, iznosi 2400 kvadratnih metara, kazala je Panić, i dodala da je Grad Subotica na osnovu potpisanog Ugovora sa Komesarijatom za izbeglice i migracije i Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd, preuzeo obavezu izrade projektno-tehničke dokumentacije i izgradnje neophodne komunalne infrastrukture.

-Grad Subotica je u toku 2019. godine završio predmetnu projektno-tehničku dokumentaciju i trenutno je u toku postupak javne nabavke za njenu izgradnju. Ukupna procenjena vrednost infrastruturnog opremanja ove lokacije je 29 miliona dinara. Osim tog iznosa, Grad Subotica takođe obezbeđuje sve potrebne infrastrukturne priključke u iznosu od 11,5 miliona dinara. Za sada je izgrađena i isfinansirana nova trafo stanica i gradilišni priključak vode – rekla je Zagorka Panić.

foto: Grad Subotica

Navela je da će nakon završetka izgradnje stambenog objekta za različite kategorije socijalnog stanovanja koji će se sastojati od dve lamele: lamele „A“ sa 32 stambene jedinice i lamele „B“ sa 12 stambenih jedinica, vlasnik te 44 stambene jedinice biti Grad Subotica.

–Izabrani korisnici za 32 stambene jedinice, zaključiće ugovor o zakupu nepokretnosti na određeno vreme, ne kraće od šest meseci. Po isteku zakupa izabrani korisnik može da produži ugovor o zakupu ili zaključi ugovor o kupoprodaji nepokretnosti, a sve u skladu sa odredbama zakona o izbeglicama. Za 12 stambenih jedinica, upravljanje će vršiti Centar za socijalni rad Subotica koji će i sklapati ugovore sa izabranim korisnicima – istakla je Zagorka Panić.

Radovi na izgradnji objekta su počeli u februaru ove godine. Planirani završetak je decembar 2020. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track