ALEKSA DIPLOMIRAO NA MIT UNIVERZITETU U BOSTONU: Najveću podršku pružala mi je majka Branka i dve profesorke matematike
Foto: Privatna Arhiva

Matematički genije, ponos Kikinde i Srbije

ALEKSA DIPLOMIRAO NA MIT UNIVERZITETU U BOSTONU: Najveću podršku pružala mi je majka Branka i dve profesorke matematike

Srbija -

Ministar Vanja Udovičić pozvao mlade da se ugledaju na njega

KIKINDA - Još u osnovnoj školi, a potom i u beogradskoj Matematičkoj gimnaziji, Aleksa Konstantinov iz Kikinde zavoleo je matematiku. Nepoznanica za matematičkog genija, ovenčanog zlatnim medaljama na najvećim međunarodnim takmičenjima nije bilo ni na MIT univerzitetu u Bostonu.

Diploma prestižnog univerziteta, koju je stekao pre nekoliko dana, i više je nego dovoljna da nastavi da uživa u “američkom snu”. Baviće se finansijskom matematikom u jednoj firmi u Čikagu, ali će mu, kako priznaje, Boston ostati u srcu:

foto: S. U.

- Za sada neću nastavljati školovanje, ali uvek postoji opcija da kasnije upišem postdiplomske studije, ako to budem želeo. O nekim daljim planovima još ne razmišljam. Trenutno sam fokusiran na posao u Čikagu - kaže za Kurir ovaj skroman i tih mladić nadasve lepih manira. Priznaje da već danima čestitke stižu sa svih strana, a najviše iz njegove Kikinde. Dodaje da nije siguran da li je pre njega bilo Kikinđana koji su završili MIT:

foto: S. U.

- Nadam se da će ih biti u godinama pred nama. Ovaj grad i univerzitet ispunili su sva moja očekivanja. U SAD sam otišao zbog školovanja, a na MIT univerzitetu dobio mnogo više od toga. Stekao sam prijatelje za ceo život i iskustva koja će mi značiti tokom dalje poslovne karijere. Boston podseća na evropske gradove. Nudi puno mesta za zabavu, sport i izlaske. Nakom matematike, košarka je moja druga velika ljubav. Bio sam na nekoliko NBA utakmica, ali je evropska košarka meni ipak mnogo zanimljivija za gledanje - kaže Aleksa.

Uspeh mladog Kikinđanina nije neopaženo prošao u Srbiji. Ministar sporta i omladine, Vanja Udovičić, pozvao je mlade da se ugledaju na sugrađanina:

foto: S. U.

- Kikinda može da se pohvali vrhunskim talentovanih mladim ljudima poput Alekse Konstantinova. Četiri puta dobijao je nagradu Fonda za mlade talente. Aleksa je istinski ambasador Kikinde i Srbije- poručio je Udovičić.

Jedna je majka

foto: S. U.

Najveću podršku pružala mi je moja majka Branka. Još dve žene, matematički pedantno i bez greške, trasirale su moj životni put. U OŠ “Sveti Sava” puno mi je pomogla nastavnica matematike Desanka Čepelnik, a u beogradskoj Matematičkoj gimnaziji, profesorica Sonja Čukić - kaže osvajač više zlatnih medalja na najprestižnijim međunarodnim matematičkim takmičenjima i dobitnik Svetosavske i Godišnje nagrade Kikinde.

Kurir.rs/S.U./Foto: Privatna Arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track