SLAVICA JE JEDINA LIMARKA U ČAČKU: Već 30 godina bavi se ovim teškim zanatom, metalne ploče seče kao od šale! (FOTO)
Foto: RINA

izuzetno talentovana

SLAVICA JE JEDINA LIMARKA U ČAČKU: Već 30 godina bavi se ovim teškim zanatom, metalne ploče seče kao od šale! (FOTO)

Srbija -

ČAČAK - Nema lima od kog Slavica Pavlović iz Čačka ne može da napravi furunu ili kantu. Ova žena metalne ploče kroji kao da su pamučne, a zanat je očima učila od svog supruga Dragana, koji je dugo mislio da je limarski zanat isključivo muški posao. Međutim, vredna Slavica srušila je ove predrasude, pa je u porodičnoj radionici glavni majstor.

„Ovim poslom su se bavili Draganov otac i deda i zanat se prenosio sa kolena na koleno. Kad sam rekla da i ja želim da se oprobam u poslu, suprug je rekao – kako ćeš ti, nije nimalo lako i žensko si. Ali, ja sam želela da pokušam pa šta bude. Na kraju je ispalo mnogo bolje od očekivanog, jer ja evo već trideset godina ne izlazim iz radionice“, priča ova limarka za RINU.

foto: RINA

Njenih ruku delo, kojim se prvo pohvalila, bila je mala modla za kolače. I tada su svi shvatili koliko je Slavica talenatovana. Nakon prve majstorije, kao na traci ređali su se lonci, plehovi, furune, a kalup za svoju tortu sama i napravi, ne čeka drugog i ne ide do prodavnice posuđa.

foto: RINA

„Pravim sve, od malih kalupa za kolače, do ražnja za pečenje praseta. Proizvodi putuju širom Srbije, a najprodavanije su furune za papriku. Nema kuće koja nema ovu malu pećicu, gde se peče to povrće za ajvar“, rekla je ona.

Kad su shvatili kakav potencijal se krije u njihovoj kući, Pavlovići su dokupili opremu i proširili proozvodnju. Potražnja je veliika, pa supružnici često po ceo dan zajedno provode u radionici. Slavica vešto barata svim mašinama i alatom,pa se može reći da je učenik nadmašio učitelja.

1 / 6 Foto: RINA

„Na premetima od lima vidi se svaki suvišni milimetar, pa osim dizajna jako je bitna i preciznost, jer nema lemljenja, ni lepenja. Spoj koji se napravi je neraskidiv, zato je neophodna preciznost, mirna ruka i strpljenje kako bi svaki lim pametno bio utrošen“, kaže Slavica.

Za tri decenije, koliko se bavi ovim poslom stekla je stalne mušterije, a od prihoda je školovala decu. Za ovu vrednu ženu nijedan muški posao nije ni težak, ni stran jer nakon špincagli i šteklova, Slavica se u koštac hvata sa aparatom za varenje i ne odustaje. Titulu glavnog majstora zasluženo je dobila.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track