IZDVOJENO SKORO 11 MILIONA DINARA: Uništavanje glodara i komaraca na području Loznice
Foto: T. Ilić

DEZINSEKCIJA I DERATIZACIJA

IZDVOJENO SKORO 11 MILIONA DINARA: Uništavanje glodara i komaraca na području Loznice

Srbija -

Na području Loznice počela je u deratizacija (suzbijanje glodara) dok će tok dezinsekcije zavisiti od vremenskih prilika, kažu iz gradskog Odeljenja za privredu.

Za izvođenje ovih poslova i kontrolu urađenog predviđeno je ukupno 10,7 miliona dinara.

Za sistematsku deratizaciju izdvojeno je 3,4 miliona dinara, a obuhvata parkove, igrališta, groblja, deponije, priobalja reka, kanalizacionu mrežu, pijace, više od 20.000 domaćinstava, podrumske prostorije stambenih zgrada, školske i predškolske ustanove, domova kulture, zgrade gradske uprave i 26 mesnih zajednica, verskih ustanova, doma zdravlja, dve zdravstvene stanice i 16 ambulanti.

Ovogodišnja dezinsekcija i uništavanje štetočina u gradskim i seoskim sredinama koštaće oko 5,9 miliona. Larvicidni tretman obuhvatiće 1.010 hektara, potoke, priobalja reka, bare, močvare, dok će tretman protiv odraslih formi komaraca iz vozila sa zemlje biti urađen na površini od oko 9.000 hektara.

Tretman iz vazduha poljoprivrednom avijacijom pokriće 1.800 hektara priobalnog pojasa duž reka Drina i Jadar.

Kućne forme komaraca hemijskim pretparatima biće ‘’napadnute’’ u stambenim ulazima zgrada na području Loznice, Banje Koviljače i Lešnice, a dezinsekcija će obuhvatiti škole i predškolske ustanove, dok će biti podeljeno ukupno 12.000 kesica larvicida za domaćinstva od Lozničkog Polja, Lipničkog Šora, Jelava do Lešnice, naseljima gde nije regulisana kanalizacija.

Za kontrolu suzbijanja komaraca zadužen je Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada.

T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track