Najnovije vesti

OVO IMA SAMO UŽICE: U srcu grada neobičan hram! Pogledajte kako izgleda Crkva Svetog Marka (FOTO)
Foto: RINA

NE ZNA SE KADA JE IZGRAĐEN

OVO IMA SAMO UŽICE: U srcu grada neobičan hram! Pogledajte kako izgleda Crkva Svetog Marka (FOTO)

Srbija

Između visokih zgrada i modernih objekata, u srcu Užica, delu grada nekada poznatom po nazivu Stara Varoš sakrivena i skoro potpuno neuočljiva dok ne priđete do samog ulaza, stoji Crkva Svetog Marka, koja je svojevremeno bila jedina bogomolja u gradu na Đetinji.

Podignuta je, po svemu sudeći, 1828. na temeljima starijeg hrama iz 1721. godine i kulturno je dobro od velikog značaja u Srbiji.

"Izgrađena je, po svemu sudeći, za vreme Miloša Obrenovića, na mestu gde je postajala crkva brvnara, koja je podignuta nakon sklapanja Požarevačkog mira, kada su hrišćanskim podanicima u Turskom carstvu učinjeni izvesni ustupci, među kojima je bilo i pravo da podižu svoje hramove. O izgledu te prvobitne crkve nema podataka, a najverovatnije je stradala nakon 1739. godine, u turskoj odmazdi nad srpskim stanovništvom i njegovom imovinom, kao i imovinom srpske crkve, a što se desilo usled podrške koju su Srbi u okviru Otomanskog carstva pružili poraženoj Habzburškoj monarhiji u najnovijem austro-turskom ratu“, izjavila je za RINU Katarina Dogandžić Mićunović, viši kustos Narodnog muzeja u Užicu.

foto: RINA

Jugozapadno od hrama, krajem 19. veka podignut je upečatljiv zvonik, koji svojom visinom od 18 metara nadvišava neveliko crkveno zdanje. Podseća na sahat –kule koje su bile tipične u orijentalnoj arhitetkturi. Upravo po njemu ova građevina je jedinstvena i predstavlja posebno mesto u Užicu koje čuva duh starih vremena.

"Koncepcija građevine srodna je zamislima tradicionalnog narodnog graditeljstva crkava-brvnara, dok su neki njeni konstruktivni i dekorativni elementi izvedeni pod uticajem islamske arhitekture, koja se u sakralnom graditeljskom nasleđu jugozapadne Srbije prenosila delanjem majstora Osaćana iz Bosne. Iznenađuje utisak prostranosti u enterijeru ove nevelike crkve, postignut skladno izvedenim drvenim svodom i rasporedom crkvenog mobilijara“, rekla je Dogandžić Mićunović.

foto: RINA

Crkva Svetog Marka u Užicu specifičan je svedok duhovnog života u Užicu, jer se u njenoj bogatoj riznici nalaze vredne ikone i bogoslužbeni predmeti koji su izloženi u prostoru priprate. Ove dragocenosti svedoče i o delatnosti užičkih zanatlija jer deo predmeta su radovi užičkih kujundzija.

"Iz crkve Svetog Marka je u Narodni muzej Užice preneta ikona Deizisa nastala 1829. godine, sa srebrnim okovom koji je dar užičkog kujundžijskog esnafa. Iz približno istog perioda potiče i Jerusalima, hadžijska ikona. U riznici se čuvaju i vredni uvezeni bogoslužbeni predmeti, poput filigranskih krstova, kao i relikvije nastale u doba pre obnove crkve“, kaže viši kustos Narodnog muzeja u Užicu.

foto: RINA

Pored svakodnevnih bogosluženja, u crkvi Svetog Marka se tokom godine organizuju predavanja na različite teme iz oblasti vere, ali isto tako i savremenog života sa aspekta pravoslavlja. Atula koja okružuje crkvu zastrta je lepim ćilimima, te se na njoj u razgovoru iskupljaju vernici.

foto: RINA

Pored staranja o duhovnom životu, sveštenici koji opslužuju ovu crkvu, uz pomoć brojne pastve, postarali su se i da porta crkve Svetog Marka bude najlepše uređeno dvorište u ovom delu Užica.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...