OBELEŽENI MIĆINI I VERINI DANI: U Loznici ne bledi sećanje na doajene srpskog slikarstva (FOTO)
Foto: T. Ilić

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

OBELEŽENI MIĆINI I VERINI DANI: U Loznici ne bledi sećanje na doajene srpskog slikarstva (FOTO)

Srbija -

Tradicionalna kulturna manifestacija "Mićini i Verini dani" posvećena slikaru Mići Popoviću i njegovoj supruzi, slikarki Veri Božičković Popović, održana je danas na dan kada je ovaj slikar, likovni kritičar, pisac i filmski režiser, rođen u Loznici.

Program je počeo u podne kada je u Stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović predstavljena knjiga "Sreto Bošnjak – ka punoj slobodi stvaralaštva".

O knjizi su govorili priređivač profesor dr Ivana Simeunović Ćelić i mr Đorđe Malavrazić, teoretičar medija i recenzent.

foto: T. Ilić

Na istom mestu promovisan je i 19. broj časopisa za kulturnu istoriju Jadra "Prizor" čiji sadržaj je predstavio novinar Dušan Poznanović.

Snežana Nešković Simić, direktorka Centra za kulturu "Vuk Karadžić", podsetila je na značaj Popovićevog stvaralaštva kao i da Loznica u njegovu čast već pune dve decenije u kontinuitetu priređuje ovu kulturnu manifestaciju.

foto: T. Ilić

Akademik Mića Popović rođen je u Loznici 12. juna 1923. i uz Vuka Karadžića i Jovana Cvijića spada u red najpoznatijih ličnosti ovoga kraja. On je za počasnog građanina Loznice proglašen 28. oktobra 1989. kada je u glavnoj lozničkoj ulici i otvoren njegov legat.

foto: T. Ilić

Manifestacija "Mićini i Verinih dani" prvi put je održana 2001. godine, a organizator je Centar za kulturu "Vuk Karadžić".

T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track