ZARAŽENA I JEDNA PORODILJA: Pet novih slučajeva korone u subotičkoj bolnici
Foto: N.H.

INFEKCIJA PRENETA PORODIČNIM KONTAKTOM

ZARAŽENA I JEDNA PORODILJA: Pet novih slučajeva korone u subotičkoj bolnici

Srbija -

Virusom Covid-19 zaražene su još četiri osobe zaposlene u Opštoj bolnici Subotica, dva zdravstvena i dva nemedicinska radnika, kao i jedna porodilja.

Ta porodilja je prebačena na lečenje u KC Vojvodina, potvrdila je dr Gordana Krtinić, epidemiolog Opšte bolnice Subotica i pomoćnik direktora za upravljanje kvalitetom I rizikom u subotičkoj bolnici.

Što se tiče novozaraženih, dr Krtinić kaže, da je infekcija preneta iz porodičnog kontakta.

"Radi se o asimptomatskom slučaju, a tog dana (8. juna) je urađeno 95 epidemioloških testiranja zdravstvenih radnika iz kontakta i 13 trudnica i porodilja, koliko ih je trenutno na Odeljenju ginekologije. Od registrovanih slučajeva zaraženih, tri zdravstvena radnika su u samoizolaciji, jer iako su negativni, smatra se da je postojao rizik da su izloženi infekciji", kaže dr Krtinić.

foto: N.H.

Ona je navela i da su netačne informacije da su neke trudnice zbog infekcije u bolnici u Subotici morale da se porađaju u Somboru.

"Te osobe na obe vrste testova imaju negativne nalaze. Nijedna naša trudnica se u proteklom periodu nije porađala u Somboru. Onaj ko testira dobije šifru testa i svi podaci o pacijentu se unose u kovid bazu, a ona je dostupna kompletnom zdravstvenom sistemu i inspekcijskim službama", ističe pomoćnik direktora za upravljanje kvalitetom I rizikom u subotičkoj bolnici.

Prema podacima sajta "Covid", u protkla tri dana u Subotici je registrovano sedam novih slučaja zaraze, dok je od početka juna ukupno deset građana obolelo od novog korona virusa.

Subotička bolnica još u januaru izvršila sve pripreme, a početkom februara formiran je multidisciplinarni kovid tim, na čelu sa stručnjacima koji su učestvovali u dijagnostici, trijaži i lečenju pacijenata.

foto: N.H.

"Sprovedene su edukacije zaposlenih, principi rada u u šest kovid zona, među kojima su tri trijažne ambulante. Dezinfikovana je sva oprema i aparati u bolnici, imali smo dva CT aparata, i 'crveni kovid' CT, koji nam je jako pomogao oko kliničke slike pacijenata. Nije slučajnost da je u Subotici otkriven prvi slučaj infekcije u Srbiji, koji je izlečen, jer sistem je mogao rano da ga otkrije i spreči dalje širenje. Zdravstveni radnici mesecima rade neumorno, a naša bolnica u periodu snažnog epidemijskog talasa nije imala nijedan ulaz infekcije od strane zdravstvenih radnika", kaže Krtinić i dodaje das u bolnici rađeni samo hitni slučajevi, sve do 15. maja od kada bolnica radi punim kapacitetom.

Ona ističe da dnevno ima oko 320 hospitalizacija i više od 2.300 specijalističkih pregleda, a taj broj pacijenata je prema njenim rečima svakako i rizik potencijalnih asimptomatskih nosilaca virusa.

Dr Krtinić naglašava, da je epidemiološka situacija stabilna u subotičkoj bolnici.

N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track