PANEL U VRANJU: Radna eksploatacija je novi oblik trgovine ljudima
Foto: FB Služba za odnose sa javnođću Grada Vranja

Lokalna mreža za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima

PANEL U VRANJU: Radna eksploatacija je novi oblik trgovine ljudima

Srbija -

U Vranju je održana panel diskusija o trgovini ljudima pod nazivom „Prevencija i borba protiv trgovine ljudima“. Skup je organizovala Lokalna mreža za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima uz podršku Udruženja građana za borbu protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja „Atina“.

„Skup je organizovan sa ciljem da se sumiraju rezultati rada Lokalne mreže, posebno u uslovima vanrednog stanja, tim pre jer je u ovom periodu zabeležen jedan slučaj trgovine ljudima, na koji je Lokalna mreža pravovremeno reagovala“, rekla je Danijela Milosavljević gradska većnica za socijalnu politiku i lokalnu upravu. Milosavljevićeva napominje da Lokalna mreža postoji od 2013.godine i ima dugogodišnje iskustvo u prevenciji I radu na konkretnim slučajevima trgovine ljudima.

foto: FB Služba za odnose sa javnođću Grada Vranja

Osim na rad u vanrednom stanju, akcenat stavljamo i na jedan novi oblik trgovine ljudima koji sve više uzima maha, a to je radna eksploatacija“, rekla je većnica Milosavljević, koja je i predsednica Lokalne mreže.

U poslednjih desetak godina u Pčinjskom okrugu, zbog trgovine ljudima, procesuirano 14 lica, istakla je Danijela Trajković, tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Vranju. „Od toga je pet presuđenih, tri su pravosnažne odluke, a dve nepravosnažne. Što se tiče istraga, u toku su dva postupka za dva punoletna izvršioca krivičnog dela, jedno delo je učinjeno krajem 2019. godine, a jedno početkom 2020. U ovim delima oštećeno je 10 žena i 18 muškaraca, od toga devet maloletnih lica. Smatram da je broj izvršilaca krivičnog dela trgovine ljudima daleko veći od ovog podatka, jer osnovni problem je u postupku dokazivanja, vrlo je teško privoleti žrtve da svedoče o svojoj radnoj, seksualnoj i bilo kojoj drugoj vrsti eksploatacije“, istakla je Trajković.

Okolnosti i rad u nepredviđenim situacijama kakve su nas zadesile tokom pandemije, bila je takođe tema učesnika panel diskusije. Naglasili su potrebu da se osiguraju sredstva pomoći, programi zaštite, kao i neophodnost da istrage i sudovi i dalje funkcionišu tokom mogućih budućih mera izolacije.

Panel diskusija o trgovini ljudima održana je u Domu učenika u Vranju, učesnice su bile i Beba Кanački, potpredsednica Lokalne mreže i Anita Stojanović iz Centra za društvene integracije.

(Kurir.r.s / T.S. / Foto:FB Služba za odnose sa javnođću Grada Vranja)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track