JEDNA OD NAJSAVREMENIJIH U SRBIJI: Kraljevo dobilo ambulantu u naselju Ribnica
Foto: Dom zdravlja Kraljevo

ZNAČAJAN OBJEKAT

JEDNA OD NAJSAVREMENIJIH U SRBIJI: Kraljevo dobilo ambulantu u naselju Ribnica

Srbija -

Zahvaljujući sredstvima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije i lokalne samouprave završena je rekonstrukcija zdravstvene ambulante u kraljevačkom naselju Ribnica, izgrađene pre nešto više od šest decenija, tako da je ona sada jedna od najsavremenijih u Srbiji.

Sredstva za rekonstrukciju obezbedili su Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, Ministarstvo zdravlja, Grad Kraljevo i Dom zdravlja „Kraljevo“. U ovoj ambulanti svoje izabrane lekare ima 8.900 odraslih pacijenata, a ubuduće će i školska deca imati svog pedijatra, budući da je prvi put u Ribnici otvorena i pedijatrijska ambulanta.

- Sve zdravstvene usluge, kao i stomatološke, pored opšte medicine i pedijatrije, koristiće ogroman broj stanovnika, ne samo Ribnice, već i pridruženih naselja: Jovca, Kamenice, Beranovca, Kovača. U ovoj ambulanti radi 5 timova opšte medicine. U Ribnici ima 1.600 dece, u dve velike osnovne škole i oko 500 mališana predškolskog uzrasta. Nije zanemarljiv ni broj male dece koji će ubuduće zdravstvene usluge koristiti u pedijatrijskoj ambulanti, a ne idu u obdanište. Za početak će ovde biti jedan pedijatrijski tim, a kako broj prijavljene dece u ovoj ambulanti bude rastao, otvorićemo i drugu smenu, kaže dr Mirjana Krčevinac, direktorka Doma zdravlja „Kraljevo“.

foto: Dom zdravlja Kraljevo

Grad Kraljevo bio je investitor ovog projekta, dok je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima obezbedila 32 miliona dinara za troškove rekonstrukcije ambulante. Za opremanje zdravstvene stanice Grad Kraljevo i Dom zdravlja Kraljevo opredelili su oko 3 miliona dinara.

- Posebno je važno što deca u ovom naselju ne moraju da odlaze u grad kod pedijatra, jer od sada pedijatar radi pri ovoj ambulanti. Grad Kraljevo je zajedno sa Domom zdravlja, praveći mrežu ambulanti, otvorio i novu ambulantu na Beranovcu, tako da se sada jedan deo žitelja Beranovca, Jovca, Kamenice, Metikoša, Dragosinjaca i Kovanluka, preregistrovao u ambulantu na Beranovcu. Na taj način smo rasteretili zdravstvenu stanicu u Ribnici. Sada će lekari i medicinske sestre imati mnogo više vremena da se posvete svakom pacijentu, a naravno da za to sada imaju i veoma dobre uslove, izjavio je gradonačelnik Kraljeva, dr Predrag Terzić.

foto: Dom zdravlja Kraljevo

Zdravstvena stanica u Ribnici radiće svakog radnog dana, u dve smene, od 7 do 20 časova. Uvedene su i nove telefonske linije, a radno vreme pedijatrijske ambulante biće svakog radnog dana od 7 do 13.30 časova.

Kurir.rs/J. S./Foto: Dom zdravlja Kraljevo“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track