Najnovije vesti

LOZNICA OBELEŽILA DAN GRADA: Svečana akademija organizovana u Vukovom domu kulture
Foto: T. Ilić

u prisustvu predstavnika države i brojnih zvanica

LOZNICA OBELEŽILA DAN GRADA: Svečana akademija organizovana u Vukovom domu kulture

Srbija

U Vukovom domu kulture Loznica je večeras obeležila Dan grada 16. jun svečanom akademijom u prisustvu predstavnika države i brojnih zvanica.

Lozničanima je njihov dan u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čestitao njegov specijalni izaslanik Nikola Selaković, koji je rekao da je naša sreća što smo napokon "prolomili led neuspeha i počeli sve više i više da nižemo uspehe".

foto: T. Ilić

Kada su u pitanju ne samo Loznica i Podrinje, već cela Srbija i srpski rod, možda je jedan od najboljih kompasa, posle onoga koji je postavio Sveti Sava, baš onaj velikog Vuka Karadžića, rekao je Selaković Lozničanima.

foto: T. Ilić

- Ako hoćemo da uspemo, a vidimo da možemo, potrebne su nam dve stvari, jedna je rad, a druga koja je nama Srbima toliko bila potrebna u prošlosti, čak i kad smo imali prvu, su sloga i jedinstvo. Vuk je rekao, i to je taj kompas, “Ne brini ti, brajko moj, hoće li narod propasti ili neće, nego radi onoliko koliko si kadar. Pa ako svako uradi onoliko koliko je kadar, narod nikada propasti neće”. Upravo to je ključ uspeha i velikih rezultata, napokon smo počeli da radimo sve više ono za šta smo kadri i rezultat ne izostaje. Ovo je narod uspeha, narod pobednika. Ako svako bude radio ono za šta je kadar Loznica nikada neće propasti , nego će biti jača, bolja i umnoženija. Ovaj će grad u vremenima koja slede biti sve jači, razvijeniji, sve bolji - kazao je Selaković.

foto: T. Ilić

Gradonačelnik Vidoje Petrović, rekao je da je Loznica odgovornim i marljivim radom zaslužila poverenje i podršku države i njenog rukovodstva. Novi temelji grada postavljeni su 2017. na sastanku predsednika države i članovima vlade sa rukovodstvom grada i susednih opština, održanom u Loznici, ocenio je on.. Predsednik Vučić Lozničanima je obećao jednu fabriku, a doveo ih je dve, podsetio je gradonačelnik.

foto: T. Ilić

- Zahvaljujući najvećoj podršci u svojoj istoriji koju ima od države Loznica danas krupnim korakom ide ka vrhu, a krenuli smo sa dna lestvice srpskih gradova i opština, iz grupe deset najnerazvijenijih. Danas je Loznica veliko gradilište, ljudi se zapošljavaju, ponosni smo jednako na uspešne domaće privrednike, fabrike i kompanije, ali i one koji su zahvaljujući velikoj podršci države došli ovde. Danas je dan kada treba da udahnemo novu energiju za dolazeća vremena gde će budućnost zavisiti isključivo od nas - kazao je Petrović i dodao da su ‘’pred nama vremena izazova’’, ali da ‘’zna ovaj narod ko su prijateji ovoga grada’’.

Predstavom ’’Loznički vremeplov’’ u režiji Darka Kamarita, završena je svečanost. Inače, ove godine povodom Dana grada zbog predstojećih izbora nisu uručena najviša gradska priznanja, povelje i plakete.

foto: T. Ilić

U sastavu Srbije Loznica se ponovo našla hatišerifom iz 1833. godine. Tri decenije kasnije, 16. juna 1866. od turske kasabe postaje varošica i taj datum se kao njen dan obeležava od 2002. godine. Odlukom Skupštine Srbije, od pre dvanaest godine, Loznica ima status grada.

(Kurir.rs/T.Ilić/ Foto: T. Ilić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...