Najnovije vesti

REDAK PRIRODNI FENOMEN: Tisa cveta između dva pljuska (FOTO)
Foto: S.U.

VIDI SE S OBALE, JOŠ BOLJE IZ ČAMCA

REDAK PRIRODNI FENOMEN: Tisa cveta između dva pljuska (FOTO)

Srbija

Nebo se ovih dana poigralo i sa nervima ljubitelja prirode, naročito onih koji su nestrpljivo očekivali početak cvetanja Tise.

Vođeni biološkim satom, drevni insekti, u tačno određenom trenutku, započinju “svadbeni ples”. Tako je bilo i ovog juna:

"Očekivali smo da se to desi još u nedelju, ali su osim čestih kiša, ovaj prirodni fenomen omeli nepovoljni hidrološki uslovi. Tisa je brza, vodostaj povišen. Reka je procvetala u utorak, a naredno predvečerje donelo je ono što su ljubitelji prirode i Tise nestrpljivo očekivali. Iznad površine reke mogao je da se vidi veliki broj insekata iz porodice vodenih cvetova. Očekujemo da se u četvrtak, kasno popodne, nastavi i okonča započeto rojenje", kaže za Kurir Jožef Gergelj, poznati biolog iz Sente.

1 / 3 Foto: S.U.

Tokom nekoliko sati svog života, u ljubavnom letu, insekti obezbeđuje nova pokoljenja. Gergelj pojašnjava šta se zapravo dešava:

"Larve na početku rojenja napuštanju glineno dno. Tamo borave tri godine. Prvo na površinu izleću mužjaci. Ako vidite da površina vode vri, to znači da i do trideset mužjaka pokušavaju da se dokopaju ženke. Mužjaci uginu nakon samo nekoliko sati, dok ženke ostaju u životu, tek koliko im je potrebno da na površini reke polože jajašca", kaže Gergelj.

Ovaj prirodni fenomen može da se vidi sa obale, a osećaj je upečatljiviji ako ste u čamcu. Pretprošle godine, glavno rojenje usledilo je 6. i 7. juna. Dešavalo se i da odocni, pa je 2007. i tri godine kasnije, kad su godine bile kišne, reka cvetala 26. juna.

S.U.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...