ZA 2 MESECA GLASALI 6 PUTA: Ovo selo u Srbiji drži apsolutni rekord (FOTO)
Foto: T.Ilić

Baščeluci kod Loznice

ZA 2 MESECA GLASALI 6 PUTA: Ovo selo u Srbiji drži apsolutni rekord (FOTO)

Srbija -

Kad dođe vreme glasanja u lozničkom kraju mnogi se sete naselja Baščeluci, smeštenog nadomak grada, koje se "proslavilo" pre 12 godina kada se u celoj državi na lokalnim izborima baš tu najduže glasalo.

Te 2008. godine se, posle pravog glasačkog maratona za njih, preko medija saznalo čak i van granica Srbije.

foto: T.Ilić

Na tadašnje lokalne izbore, na biračkom mestu broj šest, u suterenu kuće meštanke Jelene Vasić, Baščelučani su dolazili skoro dva meseca, od 11. maja do Vidovdana i u proseku svakih osam dana stajali pred glasačku kutiju. Glasali su 11, 22. i 30 maja kao i 10, 19. i 28. juna. Njihovi glasovi bili su, verovalo se tih dana, presudni za izbor 51 odbornika tadašnjeg lokalnog parlamenta koji je odlučivao o vladajućoj većini, ali se posle međustranačkih izbornih sporazuma pokazalo da nisu bili tako važni.

foto: T.Ilić

Danas je to selo mirno, bez predizborne frke, a tada je vrilo kao u košnici. Meštani su posle glasanja tvrdili da su tokom zadobijanja podrške birača u njihovom selu investicije bile veće od 30 miliona dinara i da su od tih izbora imali više vajde nego od svih pre. Tada su drvene bandere zamenjene sa više od 60 betonskih, urađena ulična rasveta i više od šest kilometara asfalta. Toliko se asfaltiralo po sistemu "asfaltom do glasa" da su se po sokacima sretale mašine suprostavljenih političkih tabora, meštani se šalili da će ubuduće u njive odlaziti u čarapama, a ako bude još nekog ponavljanja da sledi gradnja metroa, ili aerodroma.

Glasanja su reprizirana posle prigovora nezadovoljnih stranaka, ponovo se glasalo zato što nekima nije bilo omogućeno glasanje sa ličnim kartama u kojima su matični brojevi bili upisani ručno, zbog dva glasanja sa nevažećim ličnim kartama, srodstva članova biračkog odbora, zato što je glasač koristio zdravstvenu knjižicu kao identifikacioni dokument.

foto: T.Ilić

Na 89 biračkih mesta Loznice glasanje je bilo gotovo odmah, samo su u Baščelucima sve ponavljali. Konačno je sa šestim glasanjem sve završeno i Loznica je 4. jula proglasila rezultate lokalnih izbora. Danas je drugačije, meštani nisu radi za priču, imaju preča posla, ali tvrde da posle tih izbora nije nešto mnogo urađeno kao i da se takvo glasanje više neće desiti.

- Sada nema neizvesnosti ko će pobediti. Ukoliko bi se desilo da opet odlučujemo onda bi nam trebalo asfaltiranje dve ulice važne za selo i bolja ulična rasveta – kaže jedan meštanin.

foto: T.Ilić

Ono što je isto i danas i te 2008. jeste nekih 150 metara glavnom puta, baš ispred kuće u kojoj se toliko glasalo, koliko je ostalo neasfaltirano. Onda nije rađen jer ispred glasačkog mesta ’’nije smelo ništa da se dira’’, a kada prestade glasanje prestade i asfaltiranje. Baščelučani kažu da ih i dan danas kada odu negde na stranu i kažu odakle obično ih pitaju ’’je li to ono mesto gde se stalno glasalo?’’.

foto: T.Ilić

Kurir / T.Ilić

Foto: T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track