DRAMATIČNA SVEDOČANSTVA MEŠTANA OSEČINE I LJUBOVIJE: Voda je došla brzo, i povukla se brzo ali je ostavila pustoš
Ilustracija, Foto: Kurir

užasn

DRAMATIČNA SVEDOČANSTVA MEŠTANA OSEČINE I LJUBOVIJE: Voda je došla brzo, i povukla se brzo ali je ostavila pustoš

Srbija -

OSEČINA - U opštini Osečina tokom jučerašnjeg dana i noći usled velikih padavina reka Jadar se izlila, a kuće i domaćinstva osim vode iz te reke poplavila je i voda iz kanala koji nemaju dovoljno kapaciteta da prime tu količinu vode koja je pala.

Voda je, kako pričaju meštani, poplavila velikom brzinom, pa čak nisu imali vremena dovoljno da se odbrane i mnogi su doživeli isti scenario kao i za vreme poplava 2014. godine.

Na sreću, nije bilo ljudskih žrtava, a i domaće životinje su na vreme evakuisane, ali voda je poplavila veliku površinu obradivog zemljišta i ušla u kuće gde je načinjena velika materijalna šteta.

Meštani, na osnovu iskustva od pre šest godina, kažu za Tanjug, da im je potrebno najmanje desetak dana za sanaciju i čišćenje kuća, nakon čega je potrebno još vremena kako bi se vlaga u kućama osušila.

Milovan Stevanović žitelj Osečine i prosvetni radnik, u porodičnoj kući stanuje sa suprugom , sinom i roditeljima, a kako je ispričao za Tanjug, juče oko 15.00 časova situacija je počela da bude dramatična.

"Vrlo brzo je voda probila nasip preko puta nas, prešla put, njive i u našem naselju sve kuće potopila. Nastavila je dalje, probijala je ograde tražeći put da siđe. Kod nas je najviše nabacalo mulja jer je ispralo dve njive i za kratko vreme je i u automobile ušlo", priča Stevanović.

Na brzinu su postavljali džakove koje su im poslali iz opštine, ali nisu uspeli da spreče da im voda uđe u kuću i to u visini iznad kolena.

"Sklonili smo najbitnije, a što nismo stigli odnelo je, šta da radimo. Prvo smo pokušali da pomognemo komšijama koji su rizičniji od nas, koji su potopljeni i 2014. godine, ali iznenada je puklo i ovamo i manji potoci su nabujali. Oko 22.00 kiša je počela da slabi, pa je nivo vode smanjen u kući. Dežurali smo u komšiluku, prebacivali džakove kome treba, bila je i Žandarmerija tu i Gorska služba sa čamcem", priča Stevanović.

Stevanović je ispričao i kako je gledao kako komšijama preko puta njega voda nosi košnice sa pčelama.

"Voda je brzo došla, a brzo je počela i da se povlači, što je zanimljivo", primetio je Stevanović.

Komšija Stevanovića, Milan Despotović pokazao je da mu je čitavo prizemlje kuće potopljeno, a kako je ispričao, sve od nameštaja, kao i tehnike je uništeno.

"Čitavo prizemlje je potopljeno, voda je sve odnela i uništila, sve od nameštaja, nisam stigao da branim na dve strane. Za pola sat, sat vremena, kuća je bila puna vode. Nismo spavali celu noć, voda se malo povukla, pa se navratila. Struju nismo imali do danas u podne. Čistimo ceo dan, samo je mulj ostao i u dvorištu i u kući", priča Despotović.

Na otprilike kilometar udaljenosti od Stevanovića i Despotovića, Jadar potopljena je i prodavnica prehrambene robe, a vlasnici se osećaju kao da su se vratili u 2014. godinu.

Vodila je odnela sokove, ambalažu, uništila i hleb, a u prodavnici, kao i u magacinu bila je visine oko metar.

Sstetu još uvek ne mogu da procene tačno, ali pretpostavljaju da je između pola miliona i milion dinara.

U blizini prodavnice stanuje i Dragan Pavlović, koji je sa porodicom, uz pomoć džakova uspeo, kako kaže, da odbrani da im voda uđe u kuću.

"Naišla je velika voda, izlio je kanal. Da nismo imali džakove, voda bi ušla i u kuću, a i ovako je malo falilo. Ovog puta smo se spasili, a 2014. je voda ulazila i u kuću", ispričao je Pavlović.

Meštani Ljubovije ne pamte ovakvu poplavu

Zbog velikih padavina u zapadnoj Srbiji pojedine reke su se izlile iz svog korita i poplavile domaćinstva i poljoprivredna zemljišta, vanredna situacija proglašena je u 12 lokalnih samouprava, a jedna od njih je i Ljubovija, čiji meštani kažu da ovakvu poplavu ne pamte.

U Ljuboviji je poplavljeno između 600 i 700 domaćinstava, evakuisano 70 ljudi, voda je srušila tri mosta, od kojih je jedan na magistralnom putu Bajina Bašta - Ljubovija, gde će privremeno biti postavljen pontonski most.

Meštani Ljubovije za Tanjug kažu da ovakvu poplavu i pričinjenu štetu od poplava ne pamte.

Milanka Jovanović, koja u Ljuboviji živi poslednjih 40 godina, kaže da poplava koja ih je sada pogodila nikada nije tako velika, pa čak ni 2014. godine.

Dodaje da je voda ugrozila i njenu kuću, da su joj podrumi, pomoćne prostorije i dvorište puni vodom, ali joj je "spas", kako kaže, još jedna kuća koja je dalje od reke i gde je privremeno smeštena sa decom.

Priseća se da je u njen dom i 2014. godine voda prodrla, zbog čega je trotoar u njenom dvorištu ispucao, zidovi uništeni i slegli, te i sada strahuje šta će zateći kada se voda povuče.

Vojin Mitrović, koji od 1963. godine živi u Ljuboviji, kaže da su u tom mestu i ranije bile poplave, da on pamti najmanje tri, ali da je ova do sada najveća.

"Nikad nije bila ovakva šteta, kakav se betonski most srušio, ja se čudim", rekao je Mitrović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track