SUBOTIČANIN PUŠTAO TOMPSONA NA VASKRS PA OSLOBOĐEN TUŽBE: Sad širi srpsku zastavu FOTO
Foto: subotica.com, Shutterstock

provocirao

SUBOTIČANIN PUŠTAO TOMPSONA NA VASKRS PA OSLOBOĐEN TUŽBE: Sad širi srpsku zastavu FOTO

Srbija -

Krivična prijava zbog izazivanja nacionalne, rasne, verske mržnje i netrpeljivosti protiv 51-godišnjeg I.M. je odbačena. Muškarcu iz Subotice nisu uspeli da dokažu delo za koje se teretio.

U Tužilaštvu navode da isticanje zastave druge države nije krivično delo, kao i da svedoka za emitovanje, kako se tvrdilo nacionalističkih pesama, nije bilo.

Više javno tužilaštvo u Subotici usled nedostataka dokaza odbacilo je 12. juna Krivičnu prijavu protiv muškarca iz Subotice koji se teretio za izazivanje nacionalne, rasne, verske mržnje i netrpeljivosti.

foto: subotica.com

- Prijava je odbačena jer nema elemenata krivičnog dela. Isticanje zastave strane države nije krivično delo. Saslušali smo sve svedoke i niko od njih nije čuo pesmu pevača Tompsona, što je bila ključna stvar u predmetu. Ovde nema elemenata za krivičnu prijavu, postupili smo u skladu sa Zakonom - objasnio je za naš sajt Branislav Rankov, zamenik Višeg javnog tužioca u Subotici.

Podsetimo, 51-godišnjak je na Vaskrs na Prozivci, na balkonu stana zgrade u kojoj stanuje izneo zastavu Republike Hrvatske, a kako su neke komšije i prolaznici tada tvrdili puštao je nacionalističke pesme kontraverznog hrvatskog pevača koji je poznat po veličanju ustaštva.

foto: subotica.com

Zanimljivo je da već nekoliko nedelja unazad na istoj ovoj terasi stoji izvešena srpska trobojka. Kakvu poruku, posle svega, želi da pošalje možemo samo da nagađamo. Nezvanično se saznaje da je u iskazu Tužilaštvu rekao da je samo želeo da baš tog dana osuši hrvatsku zastavu, a ne da uvredi Subotičane, piše Subotica.com.

foto: subotica.com

Informacija je prostrujala društvenim mrežama i drugim kanalima elektronske komunikacije i Subotičani su izrazili nezadovoljstvo i gnev zbog takvog gesta sugrađanina, ističući kako je u pitanju jasna provokacija, na taj mnogima sveti dan, zatim da je to klasičan primer da jedan glup potez pojedinca može da poruši mostove dobrih međunacionalnih odnosa kakvi se od davnina neguju u Subotici, u okruženju gde je multietničnost najizraženija, a suživot za primer.

Dok je bilo mnogih koji su bili ljuti i uvređeni ovim gestom, bilo je i onih koji su smirivali situaciju, ističući da nepromišljen potez jedne osobe ne bi smeo da utiče na ogorčenost prema našim komšijama Hrvatima, ili bilo kojim drugim nacionalnostima.

S obzirom da je tada trajao vikend policijski čas Subotičanin je verovatno računao da će njegova provokacija dugo trajati, međutim brzom reakcijom policije zastava je uklonjena, a protiv njega je podneta krivična prijava za izazivanje nacionalne, rasne verske mržnje i netrpeljivosti, a pre toga je priveden i određen mu je pritvor do 30 dana.

Nezvanično saznajemo da muškarac iza sebe ima istoriju incidentnih situacija koje imaju veze i sa nacionalističkim ispadima, a od ranije je poznat policiji po više osnova.

(Kurir.rs/subotica.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track