EVAKUISANI MEŠTANI ARILJSKIH SELA ZATEKLI JEZIV PRIZOR: Izgubili sve, a sad zavladao strah od žutice i mišje groznice
Foto: Rina.rs

vratili se u svoje domove

EVAKUISANI MEŠTANI ARILJSKIH SELA ZATEKLI JEZIV PRIZOR: Izgubili sve, a sad zavladao strah od žutice i mišje groznice

Srbija -

Tužne slike i danas se mogu videti u ariljskim selima koje je potopila Moravica. Uništen nameštaj, kućni aparati, garderoba i dečije knjige izneti su napolje, a meštani u kantama izbacuju vodu, dok lopatama zgrću blato.

U jeku vodene stihije iz ariljskih sela evakuisano je više od 80 ljudi, sad kad su se vratili u svoje domove zatekao ih je jeziv prizor.

foto: Rina.rs

- Tek kad se voda povukla i kad smo malo došli sebi od šoka, vidimo u kakvom su nam stanju kuće. Počela nam je radna akcija, svi radimo koliko i kako možemo. Mnogo nam je teško, sve nam je otišlo za nekoliko sati. Električni aparati, nijedan ne radi. Kako ćemo mi to kupiti od naših primanja, ja ne znam. Kućili smo se godinama i sad nemamo ništa - rekla je uplakana Ranka Glišić iz sela Raškova Bara.

Prilikom izlivanja Moravice poplavljeno je 500 kuća i oko 1.200 pomoćnih objekata. Voda se povukla, a meštani sada strahuju od zaraze.

foto: Rina.rs

- Izlila se sva ta kanalizacija iz Ivanjice i Arilja, u kućama nam plivaju fekalije. Pored te muke koja nas je snašla sa poplavom, sada nas je strah žutice i mišje groznice. Kad izbacimo svu ovu vodu iz kuće, moramo da uradimo dezinfekciju, ali i posle toga strepnja postoji - priča Milan Petković, takođe iz sela Raškova bara.

foto: Rina.rs

Na terenu je više od 20 ekipa, ali dobrovoljaca za čišćenje još nedostaje.

foto: Rina.rs

- Svi su se aktivirali, ali veliko je blato i mulj, potrebno nam je još volontera, kako bi pomogli svim meštanima koji su pretrpeli velike štete prilikom poplava. Mehanizacija je na terenu. Stigla je specijalna mašina iz Požarevca koja je izvukla vodu iz većeg dela poplavljenih područja. Tokom leta očekuje nas čišćenje korita reke Moravice od Ušća do Divljake, u dužini od oko 2,5 kilometara i nadamo se da se ovakav scenario nikad više neće ponoviti - izjavio je predsdnik optšine Arilje, Miloš Nedeljković.

U toku su radovi i na sanaciji magistralnog puta Arilje - Ivanjica, u mestu Brusnik gde je usled odrona, uništen put. Ovaj putni pravac biće osposobljen u naredna tri do četiri dana.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track