DRAMATIČNA SITUACIJA U VRANJU: Gradski štab za vanredne situacije uputio je zahtev za uvođenje restriktivnijih mera
Foto: T.S.

NALET KORONE

DRAMATIČNA SITUACIJA U VRANJU: Gradski štab za vanredne situacije uputio je zahtev za uvođenje restriktivnijih mera

Srbija -

Gradski štab za vanredne situacije uputio je zahtev Republičkom kriznom štabu za uvođenje restriktivnijih mera na teritoriji grada Vranja, usled naglog povećanja broja obolelih lica, a u cilju zaštite stanovništva i sprečavanja širenja koronavirusa.

Gradski štab za vanredne situacije u Vranju, u petak na sednici kjom je predsedavao gradonačelnik dr Slobodan Milenković razmatrao je informaciju Zavoda za javno zdravlje o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na teritoriji grada Vranja nakon čega je usledila ova odluka.

Stručno-operativnim timovima za praćenje stanja u pojedinim segmentima, (privreda, trgovina, ugostiteljstvo, školske i predškolske ustanove) naloženo je da intenziviraju kontrolu poštovanja preventivnih mera zaštite od virusa Covid-19, sačine službenu belešku o eventualno uočenim nepravilnostima i proslede je nadležnoj inspekciji na dalje postupanje.

foto: T.S.

Jedan od zaključaka Gradskog štaba je da javna preduzeća "Komrad" i "Vodovod" u saradnji sa ZZJZ Vranje nastave sa preduzimanjem mera i aktivnosti na dezinfekciji saobraćajnica u gradu, šetališta, klupa, pijačnih prostora, dvorišnih vrtića, fabričkih i krugova u okviru objekata ZC.

Takođe, neophodno je da ZZJZ u saradnji sa ZC intenzivira zdravstveno-edukativni rad redovnim gostovanjima u medijima na području grada, kako bi se podigla svest građana o značaju prevencije, očuvanju zdravlja, značaju odgovornog ponašanja, a u cilju suzbijanja epidemije izazvane koronavirusom.

Preporučuje se sanitarnoj i inspekciji za rad da intenziviraju preduzimanje mera i aktivnosti iz delokruga svoje nadležnosti, kako bi bila pojačana kontrola poštovanja Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu, Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, kao i drugih pozitivno-pravnih prospisa u cilju sprečavanja širenja virusa.

foto: T.S.

Sa sastanka Gradskog štaba za vanredne situacije još jednom je upućen apel svim poslodavcima koji posluju na teritoriji grada Vranja, da redovno preduzimaju sve neophodne preventivne mere u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 kao i preporukama i uputstvima nadležnih ministarstava u cilju sprečavanja širenja infekcije.

Poslodavac je dužan da u cilju osiguranja zaštite i zdravlja zaposlenih, radno angažovanih i stranaka obezbedi sve, opšte, posebne i vanredne mere koje se odnose na higijensku sigurnost objekata i lica, a posebno popunjavanje epidemiološkog upitnika.

Gradski štab za vanredne situacije apeluje na sve građane da poštuju sve preventivne mere zaštite od virusa Covid-19, a posebno da poštuju fizičku distancu, kao i nošenje maske u zatvorenom prostoru.

T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track