Najnovije vesti

JUNSKA POPLAVA U LOZNICI ODNELA 160 MILIONA: Pod vodom 2.740 hektara i 51 domaćinstvo
Foto: T. Ilić

Loznica sagledala štetu junskih poplava

JUNSKA POPLAVA U LOZNICI ODNELA 160 MILIONA: Pod vodom 2.740 hektara i 51 domaćinstvo

Srbija

LOZNICA - Junska poplava je u lozničkom kraju ostavila, osim blata i nanosa smeća, i štetu koja je prema preliminarnim procenama nešto veća od 160 miliona dinara.

Procenom štete na poljoprivrednom zemljištu, putnoj infrastrukturi i građevinskim objektima i rečnim koritima bavilo se osam komisija koje su minulog vikenda završile posao i izveštaji su već poslati Vladi Srbije i Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima.

Prema rečima Ljubinka Đokića, pomoćnika gradonačelnika, najveća šteta načinjena je na poljoprivrednom zemljištu, a pod vodom se posle izlivanja reke Jadar, rečica Štira, Krivaja, Cernica, Žeravija, ali i Bolničkog i ostalih bujičnih potoka, našlo oko 2.740 hektara u 38 mesnih zajednica, od 56 koliko ih ima Loznica.

Šteta je procenjena na oko 104 miliona dinara, najviše su na udaru vode bili kukuruz, pšenica i soja, ukupno oko 2.500 hektara dok su ostale potopljene površine bile pod jagodičastim voćem. Podivljale vode napravile su veliku štetu i na putnoj regionalnoj i lokalnoj mreži, preliminarno procenjenu na oko 50 miliona dinara.

foto: T. Ilić

Bujica je upropastila oko 110 kilometara lokalnih, uglavnom neasfaltiranih puteva, u 22 mesne zajednice, toliko da su neki neprohodni i za traktore. Procena radne grupe je da je za njihovo saniranje potrebno oko 4.500 metara kubnih rizle, a ekipe lokalnog JP ’’Loznica razvoj’’ već su počele radove na njihovom popravljanju. Najviše štete pretrpeo je regionalni put Loznica-Zajača, koji oštećenja kolovoza ima na deset mesta, pokidani su potporni betonski zidovi, na jednom mestu oštećenja su takva da je potrebno uraditi novi most, a jedan treba raditi i u Donjoj Badanji na rečici Cernica gde je postojeći oštećen.

Voda je prodrla u 51 domaćinstvo, objekte za stanovanje i pomoćne, u devet mesnih zajednica i preliminarna šteta je procenjena na oko 6,1 miliona dinara. Preostaje da komisije naknadno obiđu sva poplavljena domaćinstva i utvrde kolika je gde pojedinačna šteta. Poplava je napravila štetu i na jednoj vulkanizerskoj radnji u selu Cikote, trgovini u Voćnjaku kao i dva ugostiteljska objekta u Tršiću i jedan u Koreniti, gde je preliminarna šteta 650.000, dok su oštećenja na dva fudbalska terena lokalnih klubova u Gornjem Dobriću i Stupnici procenjena na 210.000 dinara.

foto: T. Ilić

U gradskoj upravi kažu da je Loznica među prvima lokalnim samoupravama koje su završile izveštaje o šteti od poplava i prosledile ih Vladi.

(Kurir.rs / T.Ilić / Foto: T.Ilić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...