Najnovije vesti

Gradonačelnik Vučević: Svi putevi vode u Rim, a u naredna dva meseca put umetnosti za Rim ići će preko Novog Sada
Foto: Grad Novi Sad

OTVORENA IZLOŽBA ''ROMA AETERNA''

Gradonačelnik Vučević: Svi putevi vode u Rim, a u naredna dva meseca put umetnosti za Rim ići će preko Novog Sada

Srbija

Remek-dela rimskog vajarstva biće predstavljena na jedinstvenoj izložbi pod nazivom ROMA AETERNA (večni Rim) koja će biti otvorena za posetioce od 1. jula do 11. septembra 2020. godine u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada. Otvaranju izložbe prisustvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, ambasador Republike Italije Nj. E. Karlo Lo Kaš, direktorka Muzeja grada Novog Sada Vesna Iković, predsednik DDOR osiguranja Đorđo Markeđani i predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa Draginja Đurić.

- Kada se kaže večni grad, zna se da se govori o Rimu. Rimljani su imali izreku da svi putevi vode u Rim, a u naredna dva meseca put umetnosti za Rim ići će preko Novog Sada - Evropske prestonice kulture. Čast nam je što đe ova izložba biti predstavljena u Muzeju grada Novog Sada, jer će unaprediti kulturnu ponudu, u nesvakidašnjim okolnostima koje su nas zadesile. Zahvaljujem se svima koji su pomogli da izložba bude realizovana. Novi Sad je pravi partner koji je uvek na visini zadatka da obezbedi najekskluzivnije i najatraktivnije izložbe u Muzeju grada. Pozivam Novosađane da iskoriste izuzetnu priliku i da, poštujući mere zaštite, dođu i uživaju u predivnim umetničkim delima. Kao manja i ekonomski slabija država, u uslovima epidemije bolesti Kovid 19, iskazali smo solidarnost sa prijateljskim narodom iz Italije. Želimo im brz oporavak i jačanje ekonomije, jer je to od interesa i za srpsku ekonomiju - naglasio je gradonačelnik Vučević.

1 / 6 Foto: Grad Novi Sad

Dela dolaze iz Fondacije Dino i Ernesta Santareli, društveno-korisne neprofitne organizacije koja je nastala sa ciljem da podstiče istraživanje i širenje znanja iz istorije umetnosti i istorije Rima u Italiji i inostranstvu, a kustoskinja je Danijela Riči. Izložbu organizuju Glocal Project Consulting, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Muzej grada Novog Sada, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Italije u Beogradu i Grada Novog Sada, uz podršku Banca Intesa i DDOR osiguranja.

- Naziv izložbe je veoma upečatljiv. Od osnivanja Rima prošlo je 2800 godina, a za to vreme sijao je jakom svetlošću na istorijskoj pozornici čovečanstva i ostavio duboke tragove u različtim oblastima. Na rimsko naslede podsetimo se na stotine načina, kroz našu pravnu i medicinsku terminologiju, kroz brojne jezike koji su nastali iz raskošknog latinskog - rekao je ministar Vukosavljević.

Ambasador Italije istakao je da se izložba realizuje u okviru snažnih odnosa Srbije i Italije na polju kulture, da će dočarati veličanstvenost kulturne baštine Italije, ali i da predstavlja opipljiv znak povratka kulturnih aktivnosti koje trpe poteškoće u vremenu društvene distance.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...