LEPA VEST ZA 20.000 IVANJIČANA: Posle 10 dana dobili tehničku vodu
Foto: JKP Ivanjica

u toku je punjenje sistema

LEPA VEST ZA 20.000 IVANJIČANA: Posle 10 dana dobili tehničku vodu

Srbija -

Niži delovi Ivanjice jutros su, posle deset dana od velike poplave u kojoj je oštećen gradski vodovod, dobili tehničku vodu, u toku je punjenje sistema pa se očekuje da će tokom dana ili najkasnije narednih par dana i viši delovi grada postepeno dobiti vodu.

Po zakonskoj proceduri, kad punjenje sistema bude završeno, ekipe Zavoda za javno zdravlje u Čačku uzeće uzorke vode, i ako tri uzorka uzeta u roku od sedam dana budu hemijski i bakteriološki ispravna, biće proglašeno da je voda iz gradskog vodovoda ispravna i za piće.

Poslednjih deset dana posle velike havarije na vodovodu zbog popave, Ivanjičani su se vodom snabdevali sa cisterni. Po rečima Vladimira Bojanovića, direktora Javnog komunalnog preduzeća u Ivanjici, gradu su sa cisternama pomogli Vodovodi iz Nove Varoši, Čajetine, Užica, Gornjeg Milanovca, JKP iz Užica i Crveni krst pomogli su sa više stajaćih cisterni, a vodovod iz Beograda sa cevima za saniranje kvarova.

foto: JKP Ivanjica

Podivljala Moravica pre deset dana napravila je ogromne štete, pokidala cevovode, uništila postrojenja pa je grad ostao bez vode.

- Štete su ogromne, od 1965. godine nije zapamćena ovakva katastrofa. Poplavni talas pokidao je cevi, uništena je oprema, punih šest dana zbog visokog vodostaja reke nismo mogli da priđemo postrojinjima i počnemo radove na popravci, kada je voda pala, za četiri dana uspeli smo da pustimo vodu u cevovode. Od trenutka havarije, činili smo sve što je bilo do nas da što pre uspostavimo snabdevanje grada vodom - kaže Bojanović.

foto: JKP Ivanjica

U međuvremenu lokalna samouprava konsultovala je stručnjake iz ove oblasti, angažovana je brojna mehanizacija, a posle puštanja vode u cevovode, tek predstoje radovi na saniranju štete.

Dodatni problem jeste što su cevovodi na jako nepristupačnom terenu.

Kurir / Z. Š. / Foto: JKP Ivanjica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track