SVE GORA SITUACIJA I U SUBOTICI: Još četiri slučaja zaraze koronom, ukupno 86 od početka epidemije
Foto: N.H.

PETORO HOSPITALIZOVANO, JEDAN PACIJENT PREVEZEN U KCV

SVE GORA SITUACIJA I U SUBOTICI: Još četiri slučaja zaraze koronom, ukupno 86 od početka epidemije

Srbija -

Prema najnovijim podacima, od početka epidemije Covid-19 u Subotici je registovano ukupno 86 pozitivnih slučajeva, zaključno sa današnja četiri, podaci su Kriznog štaba za vanredne situacije u tom gradu.

Na infektivnom odeljenju subotičke Opšte bolnice trenutno se nalazi deset pacijenata sa sumnjom na Covid-19 i svi su stabilnog kliničkog stanja. U prethodna 24 sata, u respiratornoj bolničkoj ambulanti pregledano je 14 pacijenata, a petoro pacijenata je hospitalizovano, odnosno zadržano na bolničkom lečenju sa sumnjom na kovid. Oni se nalaze u izolaciji, na infektivnom odeljenju i čekaju rezultate PCR testa.

"Od pet uzoraka, koji su 2. jula poslati na analizu, za troje je potvrđeno da su pozitivni na Covid-19. U respiratornu ambulantu Opšte bolnice dnevno se javi dvadesetak pacijenata sa simptomima infekcije Covid-19, što je čak trostruko više nego u maju i junu, kada je to bilo najviše šest osoba. Pacijenti koji dođu iz kovid ambulante Doma zdravlja, radi dalje dijagnostike, na Infektivnom odeljenju čekaju rezultat PCR testa", objasnila je dr Gordana Krtinić, epidemiolog.

foto: N.H.

Iz bolnice kažu da je trenutno hospitalizovano pet pacijenata. Prvog dana jula je jedna pacijentkinja prevezena u KCV. Ostali imaju negativan PCR test, ali imaju infiltraciju na plućima i oni ostaju na Infektivnom odeljenju uz propisane terapije.

Opšta bolnica u Subotici radi predviđenim režimom, ali su posete zabranjene pacijentima na stacionarnom lečenju, a gužvi nema u ambulantanma Doma zdravlja jer se pregledi zakazuju.

Pacijenti s uputom lekara opšte prakse, za specijalističke preglede, dolaze kod lekara specijaliste po zakazanom terminu, a po ulasku u bolnicu radi im se trijaža i meri temperatura, a prema rečima dr Krtinić oni sa respiratornim tegobama šalju se u respiratornu ambulantu na dalje preglede i dijagnostiku.

Preporuke iz Gradskog štaba za vanredne situacije, s obzirom na porast broja zaraženih u Srbiji je da u svim zatvorenim prostorima i prevozu nose zaštitne maske, održavaju razdaljinu, koriste dezinfekciona sredstva i redovno peru ruke, a mlađoj populaciji, koja sve češće oboljeva od COVID-19, da se ne okupljaju u većem broju u zatvorenom prostoru.

N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track