RASTE BROJ ZARAŽENIH KORONOM: U Kliničkom centru Kragujevac 125 pacijenata, a u Opštoj bolnici u Novom Pazaru 183
Foto: Nebojša Mandić

SLOBODAN MILISAVLJEVIĆ SUMIRA

RASTE BROJ ZARAŽENIH KORONOM: U Kliničkom centru Kragujevac 125 pacijenata, a u Opštoj bolnici u Novom Pazaru 183

Srbija -

U Kliničkom centru Kragujevac trenutno je smešteno 125 pacijenta koji su oboleli od virusa korona, od kojih je osam na respiratorima, a u Opštoj bolnici u Novom Pazaru ukupno je hospitalizovano 183 pacijenta, a troje je na respiratorima, kaže zamenik direktora Kliničkog centra u Kragujevcu i koordinator Ministarstva zdravlja za kovid Slobodan Milisavljević.

On je rekao da se u poslednjih nekoliko dana uočava povećanje broja zaraženih i da se to vidi po broju pregleda u trijažnom centru doma zdravlja i po broju hospitalizovanih u Kliničkom centru Kragujevac.

Milisavljević navodi da je Klinički centar Kragujevac pokriva oko 1,8 miliona građana Srbije, uključujući Tutin, Novi Pazar i Sjenicu i da su u obavezi da zbrinjavaju i pacijente koji ne mogu da budu zbrinuti u Opštoj bolnici Novom Pazaru.

"Kapaciteta još uvek ima, ali se oni ubrzano pune. Razmišljamo o otvaranju novih koviod jedinca u okviru Kliničkog centra Kragujevac. Situacija se menja iz sata u sat, nikad ne znate kada će se pojaviti pacijenti iz okolnih bolnica iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina. Imamo određen broj postelja koje čuvamo za hitne slučajeve", rekao je Milisavljević za TV Pink.

Naveo je da je preraspodelom kadra u okviru pojedinih odeljena Kliničkog centra Kragujevac rešen kadrovski problem i da za sada ima dovoljno i lekara i tehničara i nemedicinskog kadra.

Milisavljević kaže da je Opšta bolnica u Novom Pazaru, koja je pretvorena u kovid bolnicu, mobilisala sve svoje kapacitete i lekare, i medicinske tehničare i nemedicinsko osoblje.

"Uz pomoć lekara i tehničara iz ostalih delova Srbije nadamo se da će taj kadrovski problem biti rešen. Posebno me raduje da se sve veći broj lekara i teničara volnonterski javlja da odu u Novi Pazar i pomognu", rekao je Milisavljević i najavio da će sutra sa grupom lekara i tehničara koji su se javili da pomognu Novom Pazaru otići u Opštu bolnicu u tom gradu.

Milisavljević napominje da su respiratori koje je predsednik Aleksandar Vučić obećao u četvrtak uveče još sinoć štigli u Novi Pazar, a da je u tom gradu namešteno šest vojnih sanitetskih šatora sa više od 170 kreveta koji će biti spremni tokom dana za rad.

Naveo je da što se tiče tehničke opremljenosti bolnice u Novom Pazaru, ona je potpuno spremna za prijem pacijenata i sasvim dovoljno ima i respiratora, sanitetskog materijala i lekova.

Na ulicama Novog Pazara je, kaže, primetno da se mnogo više poštuju mere lične zaštite i da se sada građani mnogo odgovornije ponašaju nego na početku epidemije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track