OVO JE ČAČANSKA PRESTONICA PEČENJA, A ZOVU JE PRASE ŠTRASE: Jedu ga za doručak, ručak i večeru! Samo da je vruće!
Foto: RINA

OMILJENO JELO

OVO JE ČAČANSKA PRESTONICA PEČENJA, A ZOVU JE PRASE ŠTRASE: Jedu ga za doručak, ručak i večeru! Samo da je vruće!

Srbija -

Ako krenete autoputem Miloš Veliki zapadno od Beograda, na nekih 100 kilometara od prestonice, dočekaće vas jedna druga – prestonica pečenja. Na magistralnom putu koji vodi oko Čačka, na samo dva kilometra nalazi se deset pečenjara, a ukupno ih u ovom gradu ima čak stotinu. Sve imaju posla i svoje goste, koji ne odustaju ni kad napolju temperatura pređe trideset stepeni. Kako kažu, vruć dan ne može da počne bez vrućeg pečenja.

„Nema dileme za nas. Ovde se pečenje može jesti i za doručak i za ručak i za večeru, na minus dvadeset ili na plus četrdeset stepeni, svejedno je. Nigde nije ukusno kao u Čačku. Korica mora da bude hrskava, meso da se lepi za prste i malo da mu boja vuče na žućkasto. Eto tako izgleda pravo, dobro čačansko pečenje“, priča za RINU Radojko Janković, koji ne propušta da svaki dan svrati u jednu od mnogobrojnih pečenjara.

Kako bi se pred verne goste danonoćno servirali ukusno pečeno prasence ili jagnje, neko mora da se topi i pored furune. Majstori svog zanata dobro znaju sve tajne kako napraviti najuksunije pečenje u narodu znano pod parolom „prste da poližeš“.

„Meso se priprema na tradicionalan način. Stavlja se u zidane furune i peče na žaru bukovog drveta. Vatra može u zavisnosti od potrebe, da se pojačava ili smanjuje i s vremena na vreme ražanj se okrene. Od veličine praseta ili jagnjeta zavisi koliko će da traje proces, ali optimalni prosek jeste da za dobro pečenje treba od tri do pet sati“, kaže Nikola Marinković, vlasnik jedne od najpoznatijih pečenjara u Čačku.

foto: RINA

Samo ovako pripremljeno pečenje može da zadovolji kriterijume pravih gurmana. Iako ovaj specijalitet važi za jaku i masnu hranu, vrlo često ne mogu da mu odole ni oni koji paze na kalorije i holesterol.

„Nekad se desi da stranci koji su u prolazu, samo za sebe naruče oko dva kilograma pečenja, a da ga ranije nikad nisu ni probali. Mi im, naravno, sugerišemo da je to mnogo za jednu osobu, ali oni nas ne konstatuju. Kad završe sa jelom, tanjiri im budu prazni“, rekao je Nikola.

Za dobar obrok na čačanski način, na čuvenoj deonici poznatoj i pod nazivom „prase štrase“, moraćete da pripremite novčanik. Kilogram prasećeg pečenja košta 1.100 dinara, a jagnjećeg 1.600. Neizostavna je šopska ili srpska salata, da održi balans na visokim temperaturama.

(Kurir.rs/Rina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track