OTKAZANA STUDENTSKA LIKOVNA KOLONIJA U TRŠIĆU: Korona odložila umetničku manifestaciju
Foto: Kurir/ T.Ilić

Zbog kovida-19

OTKAZANA STUDENTSKA LIKOVNA KOLONIJA U TRŠIĆU: Korona odložila umetničku manifestaciju

Srbija -

Ovoga jula Tršić neće ugostiti učesnike 21. Međunarodne multimedijalne studentske kolonije koja je otkazana zbog trenutne epidemiološke situacije sa kovidom-19, saopštio je danas organizator, loznički Centar za kulturu "Vuk Karadžić".

foto: Kurir/ T.Ilić

Svakoga jula, već dve decenije, na ovoj koloniji u rodnom selu Vuka Karadžića okupljaju se studenti i profesori sa umetničkih fakulteta u Srbiji, regionu i svetu radi povezivanja umetnika koji se bave različitim oblicima stvaranja. U kreativnim radionicama kolonije rade slikari, grafičari, vajari, dizajneri, tekstilci, kostimografi, performeri kao i teoretičari umetnosti.

Dugogodišnji rukovodilac kolonije je Drago Simić, magistar slikarstva iz Centra za kulturu, a njen umetnički direktor Marko Lađušić, redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti.

Zahvaljujući otvaranju Obrazovno-kulturnog centra u Tršiću stvoreni su uslovi da bude povećan broj učesnika, a studenti dolaze iz Meksika, Poljske, Holandije, BiH, Slovenije, Hrvatske, Srbije... U nesvakidašnjem ruralnom i prirodnom okruženju, težište je na materijalima koji se nalaze u prirodi, u samom mestu, a sam rad u koloniji pruža mogućnost razmene mišljenja i iskustva učesnika. Kolonija od 2000. godine okuplja studente iz naše zemlje i inostranstva, povezujući umetnike koji se bave različitim disciplinama. Ovde su najpre dolazili samo naši studenti, a onda i njihove mlade kolege iz Nemačke, Kanade, Luksemburga, SAD, Češke, Holandije i drugih država.

Iz Centra za kulturu kažu da je odluka o otkazivanju kolonije doneta u skladu sa preporukama Kriznog štaba Vlade Srbije, Univerziteta umetnosti u Beogradu i univerziteta čiji studenti učestvuju u Međunarodnoj studentskoj likovnoj koloniji.

Kurir.rs, T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track