Najnovije vesti

KORONA SE ŠIRI MEĐU PIROĆANCIMA, EVO ŠTA JE RAZLOG: Radili su ovo, a nisu smeli! Ovako su sejali virus
Foto: Vladimir Šporčić

nagli skok zaraženih

KORONA SE ŠIRI MEĐU PIROĆANCIMA, EVO ŠTA JE RAZLOG: Radili su ovo, a nisu smeli! Ovako su sejali virus

Srbija

PIROT - Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Pirotu dr Radmila Zec izjavila je danas da je u Pirotskom okrugu od druge polovine juna došlo do naglog povećanja broja obolelih od virusa Kovid-19, a glavni razlozi su slavlja, proslave, svadbe, iako su u više navrata nadležni apelovali da se to ne čini.

"Epidemiološku situaciju u Pirotskom okrugu procenjujemo nesigurnom, sa tendencijom da pređe u nepovoljnu, s obzirom na nagli porast broja obolelih od 15. juna do početka jula. Registrovali smo u tom periodu na teritoriji Pirotskog okruga 53 novoobolelih, visok je procenat pozitivnosti, a moram da naglasim da je i mali broj testiranih. Od broja testiranih uzoraka, čak 27 posto je pozitivno", rekla je Zec.

"Mi smo kao Zavod za javno zdravlje još prošlog ponedeljka sugerisali da se ne organizuju proslave, rođendani, svadbe, međutim, ljudi su ih održavali. Strepimo u ovoj nedelji da će se povećati broj obolelih, jer na osnovu epidemiološkog ispitivanja svih obolelih u ovom periodu, oboleli su sa svih strana i svih uzrasta", kazala je dr Zec.

Ona je dodala da je klinička slika kod velikog broja obolelih lakša, što je dobro.

"Klinička slika je lakša kod velikog procenta obolelih, kod malog broja srednje teška, ukupno četiri-pet njih, dvoje je trenutno hospitalizovano u Nišu, a troje-četvoro su se oporavili i vratili se sa oporavka. Nismo imali ni jednog na respiratoru. To ne znači da neće u narednom periodu biti težih kliničkih slika, ako virus dođe do starih i hroničnih bolesnika", konstatovala je dr Zec.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...