U TRI KONKURSA 20 MILIONA DINARA: Grad podržava lozničke poljoprivrednike
Foto: T. Ilić

program mera podrške

U TRI KONKURSA 20 MILIONA DINARA: Grad podržava lozničke poljoprivrednike

Srbija -

Za program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne i politike ruralnog razvoja gradska uprava Loznice namenila je 20 miliona dinara za direktne subvencije. Raspisana su tri konkursa koji traju do prvog decembra, ili do utroška predviđenog novca.

Prema informaciji iz Odeljenja za privredu zainteresovani poljoprivrednici sa područja Loznice mogu se javiti na konkurse za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, nabavku priključnih poljoprivrednih mašina, staklenika, plastenika, sadnog materijala, sistema za navodnjavanje, protivgradnih i mreža za senčenje i ostalog, zatim za osiguranje useva, plodova, rasadnika i životinja dok je treći konkurs za regresiranje veštačkog osemenjavanja životinja.

Do sada je uvek najveće interesovanje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, za koju je izdvojeno 17 miliona dinara, dok su dva miliona dinara namenjena za osiguranje, a milion za osemenjavanje. Za žene i osobe mlađe od 40 godina kao nosioce poljoprivrednih gazdinstava od prošle godine je refundacija na osnovicu 60 odsto, deset odsto više nego za ostale zahteve.

foto: T. Ilić

Kao i do sada pravo na korišćenje podsticajnih sredstava imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva na području Loznice, a jedan od neophodnih uslova je i da su izmirili obaveze po osnovu poreza na imovinu. Na teritoriji Loznice ima oko 4.700 registrovanih gazdinstava, lani je odobreno oko 440 prijava, tridesetak više nego prethodne, a od oko 20 izdvojenih miliona neutrošeno je ostalo oko 300 hiljada dinara iz konkursa namenjenog osiguranju. Loznica je i za ovu godinu odvojila 3,8 miliona dinara za nabavku nešto više od 90 protivgradnih raketa.

Inače, zaključno sa ovom godina Loznica je u prethodne četiri iz gradske kase za podsticaje poljoprivrede izdvojila više od sto miliona dinara.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track