U IVANJICI SVE VIŠE PACIJENATA NA PREGLEDIMA: Kovid ambulanta radi 24 sata
Foto: Profimedia

Od početka epidemije obavljeno je 927 pregleda

U IVANJICI SVE VIŠE PACIJENATA NA PREGLEDIMA: Kovid ambulanta radi 24 sata

Srbija -

Domu zdravlja u Ivanjici trenutno se javlja i do 90 pacijenata dnevno, sa simptomima respiratornih infekcija i povišene temperature, što je za devet puta više u odnosu na period mart-april, izjavila je danas direktorka te zdravstvene ustanove dr Jelena Stojković.

"Ovakav scenario nismo očekivali, mnogo je jači 'udar' novih slučajeva, nego što je to bilo u martu i aprilu, tada smo imali po deset takvih pacijenata, a sada ih imamo do 90 na dnevnom nivou", rekla je Stojković i dodala da kovid ambulanta radi u 24-časovnom režimu.

foto: AMG

Od početka epidemije obavljeno je 927 pregleda, kaže Stojković i naglašava da trenutno ima oko 400 brzih testova i još opredeljenih 10 PCR testova, koji se rade na dnevnom nivou.

"Pored toga, naša kovid ambulanta je pokrivena pripravnik angažovanim tehničarima, laboratorijskim i rendgen tehničarima, tako da je pacijentima omogućen snimak pluća i laboratorijska analiza u toku 24 sata", navodi Stojković.

Pacijenti sa pozitivnim testom se upućuju na sekundarni nivo lečenja u Opštu bolnicu u Čačak, kaže Stojković i dodaje da se onda, ukoliko imaju težu sliku, upućuju na dalje lečenje, dok se oni sa lakšom formom bolesti upućuju na kućno lečenje.

Lična odgovornost je najvažnija, budi odgovoran prema sebi i prema drugima.

Više o tome pročitajte OVDE.

Kako je navela, u opštini Ivanjica od početka epidemije je potvrđeno 16 pozitivnih sličajeva na kovid-19, od kojih je troje zdravstvenih radnika, a za još troje se čekaju rezultati.

Stojković je istakla da su preduzete sve mere kako se dalje ne bi širila infekcija i da se razmatra mogućnost da se stacionar koji ima 20 postelja, pretvori u kovid bolnicu.

"Veći broj slučajeva upućujemo na kucno lečenje, imali smo i troje koji su bli u bolnici "Dragiša Mišović" u Beogradu", navela je.

Prema njenim rečima, borbu sa koronom izgubilo je dvoje pacijenata iz Ivanjice.

U Ivanjici je od 2. jula na snazi vanredna situacija zbog pogoršane epidemiološke situacije

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track