ZA TRI DANA NAPRAVLJENA 240 SNIMAKA PLUĆA: U Loznici hospitalizovano 28 pacijenata
Foto: T. Ilić

UVEDENE POSEBNE PREVENTIVNE MERE

ZA TRI DANA NAPRAVLJENA 240 SNIMAKA PLUĆA: U Loznici hospitalizovano 28 pacijenata

Srbija -

Posebno kovid odeljenje za zbrinjavanje pacijenata sa dokazanom infekcijom Covid-19, otvoreno u lozničkoj Opštoj bolnici u nedelju, popunilo je već polovinu kapaciteta.

Od 38 postelja zauzeto je 18, dok se na Infektivnom odeljenju nalazi deset pacijenata, tako da je ukupno njih 28 sa potvrđenom, ili visokom sumnjom na kovid hospitalizovano, potvrđeno je danas iz ove zdravstvene ustanove.

Prema rečima Dragane Mitrović, predstavnice Opšte bolnice za odnose sa javnošću, za tri dana, do danas, 316 pacijenata je pregledano u trijažnom centru, njih 45 upućeno je na Infektivno odeljenje, urađena su 223 laboratorijska nalaza, 240 rendgenskih snimaka pluća, od toga je 78 upala pluća. U istom periodu uzeto je ukupno 113 briseva, dobijeni su rezultati za 42 od čega je 25 pozitivno.

1 / 3 Foto: T. Ilić

Inače, kroz trijažni centar, otvoren 17. marta, do 7. jula prošlo je 2.445 građana i uzeto je hiljadu PCR testova. Povodom nepovoljne epidemiološke situacije na teritoriji grada Loznice, a u cilju sprečavanja i suzbijanja epidemije Covid-19 juče je održana vanredna sednica Gradskog štaba za vanredne situacije na kojoj je predložena primena posebnih preventivnih mera zaštite stanovništva.

Prema rečima komandanta Štaba, Vidoja Petrovića mere su donete u dogovoru sa rukovodstvom lozničke Opšte bolnice i Doma zdravlja "Dr Milenko Marin", a ukoliko ne daju rezultate i nastavi se povećanje broja pozitivnih na koronu, grad će biti "prinuđen da proglasi vanrednu situaciju na teritoriji Loznice".

Lična odgovornost je najvažnija, budi odgovoran prema sebi i drugima!

Više o tome kliknite OVDE.

"Jedna od najvažnijih preporuka je odlaganje organizovanja svečanosti gde se okuplja veći broj učesnika, pošto se pokazalo da tu najčešće i najlakše dolazi do prenošenja koronavirusa. Odlučili smo se na preventivne mere zato što verujemo građanima koji su u vreme vanrednog stanja pokazali visok nivo lične i kolektivne svesti", kazao je Petrović i dodao da će se "budno pratiti kretanje situacije".

Neke od mera su ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata do 23 časa, poštovanje fizičke distance od dva metra i nošenje zaštitnih maski, okupljanje na otvorenom prostoru ograničeno na najviše 500 osoba, a na sto u zatvorenom.

Preporučena su odlaganja organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija sa većim brojem učesnika, nošenje zaštitnih maski u javnom prevozu, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Šapcu u Mačvanskom okrugu je juče potvrđeno 118 pozitivnih na Covid-19. U Šapcu je sto novozaraženih, Loznici devet, Koceljevi četiri, po dva u Ljuboviji i Bogatiću i Krupnju jedan. U okrugu je od početka pojave kovida-19 ukupno 664 pozitivnih, prednjači Šabac sa 443, Loznica ima 159, Koceljeva 17, Vladimirci 16, Bogatić 11, Krupanj osam, Mali Zvornik i Ljubovija po pet. Trenutno je 523 obolelih.

T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track