LILANJE U STRAHU OD KORONE: Lozničani ne odustaju od običaja uoči Petrovdana (FOTO)
Foto: T. Ilić

PONUDA MANJA NEGO RANIJIH GODINA

LILANJE U STRAHU OD KORONE: Lozničani ne odustaju od običaja uoči Petrovdana (FOTO)

Srbija -

Prodavaca lila koje će biti upaljene u subotu uveče, uoči praznika Petrovdana, ima na više mesta u gradu, a kao i uvek prvo se pojave kod zelene pijace. Lile koštaju od 150 do 200 dinara, ali je ponuda nešto manja nego ranije.

"Jeste nas nešto manje, ali biće sutra bolje jer naš narod obično sve kupuje u zadnji čas. Videćemo kako će biti, sve se promenilo zbog ovog virusa, pa će možda uticati i na tražnju lila. Inače, ima ljudi koji su pravili i po hiljadu lila i sve ih prodavali", kaže jedan od prodavaca na mostu.

foto: T. Ilić

Lile uglavnom pale deca i mladi na raskrsnicama gde se narod okuplja, uzvišenjima, mestima gde ima prostora da više njih okreće lilu i odakle se njihov plamen što bolje i dalje vidi. Običaj lilanja, paljenja kore divlje trešnje ili breze koja se osušena stavlja na drveni štap, simbolizuje vremena kada su hrišćani bili progonjeni i mučeni, vezivani za stubove, polivani smolom i paljeni. Sačuvan je u lozničkom kraju i ovom delu Srbije, a Crkvena opština staroloznička već jednu deceniju u porti crkve Pokrova Presvete Bogorodice organizuje zajedničko paljenje lila.

foto: T. Ilić

Međutim, zbog pandemije i preventivnih mera među kojima je i ograničeno okupljanje osoba na otvorenom prostoru, ove godine izostaće takvo organizovano lilanje na kome se okupljalo i više od 500 dece u pratnji roditelja. Od 2018. godine manifestaciju ’’LilaLO’’, posvećenu ovom običaju, organizuje Turistička organizacija Loznice, ali je i ona odložena zbog pandemije.

foto: T. Ilić

Očekuje se da Lozničani i u ovim nesvakidašnjim okolnostima u velikom broju upale petrovdanske lile i uprkos svemu nastave lepu tradiciju.

T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track