POSTAVLJENA NOVA DRVENA KAPIJA NA ULASKU U TRŠIĆ: Staru srušio kamion koji je prevozio suncobrane
Foto: Kurir/ T.Ilić

Na ulasku u kompleks znamenitog mesta Tršić

POSTAVLJENA NOVA DRVENA KAPIJA NA ULASKU U TRŠIĆ: Staru srušio kamion koji je prevozio suncobrane

Srbija -

TRŠIĆ - Goste na ulasku kompleksa znamenitog mesta Tršić, odnedavno i predela izuzetnih odlika prve kategorije pod zaštitom države, ponovo dočekuje nova, velika drvena kapija.

Staru je sredinom maja srušio kamion koji je prevozio suncobrane, zakačio za nju i bukvalno slomio njene noseće stubove.

foto: Kurir/ T.Ilić

Prema rečima Snežane Nešković Simić, direktorke lozničkog Centra za kulturu ’’Vuk Karadžić’’, koji upravlja kompleksom, nisu želeli da posetioce dočekuju bez kapije pa je ona podignuta novcem iz gradskog budžeta dok će šteta biti naplaćena od onoga ko ju je i načinio po okončanju pravnog postupka. Drvena kapija sa krovom, karakteristična za jadarski kraj, postavljena je na tom mestu pre više od deset godina zahvaljujući lozničkoj zlatarskoj radnji ‘’Safir’’. Ona je prethodnih godina bila oštećivana, ali nikada tako drastično kao pre dva meseca kada je sasvim uništena.

Nova je, kao i prethodna, postavljena u skladu sa uslovima nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, i ima visinu koja omogućava nesmetan prolazak najvećeg kamiona vatrogasno-spasilačke jedinice, ali i vozila koja se koriste prilikom realizacije završne svečanosti Vukovog sabora i ostalih kulturnih manifestacija. Iz ustanove apeluju na posetioce da u najužu zonu znamenitog mesta Tršić i kompleks ‘’ne ulaze automobilima i motorima, ne lože vatru i ne roštiljaju’’.

foto: Kurir/ T.Ilić

Inače, zbog kovida-19 poseta Tršiću je osetno smanjena. Ovde najčešće dolaze učeničke i druge ekskurzije, ali je uvođenje vanrednog stanja to omelo. Posle popuštanja mera na sprečavanju širenja koronavirusa počele su posete, ali je sada situacija ponovo nepovoljna. Vikendima dolaze posetioci, ali je to neuporedivo manje nego kada je sve normalno pa se ovde sjati par hiljada turista.

foto: Kurir/ T.Ilić

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track