IZGLEDAJU KAO BOGINJE, A UZ TO I VREDNE

SRPSKE LEPOTICE SU HIT: Kao da su sišle sa modne piste, a ne stide se da rade na njivi! (VIDEO)

Srbija -

Kada je prelepa srpska glumica Marija Petronijević rešila da se iz Beograda vrati u rodno selo Visibabe kod Požege, gde je počela da se bavi poljoprivredom i uzgaja jagode, u većem delu srpske javnosti njena odluka prihvaćena je kao šokantna.

"Nema tog poštenog posla, kog bi čovek mogao da se stidi i srami. U zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, oni su ti koji uvek mogu ići uzdignute glave, jer su svoj narod i svoju zemlju branili i odbranili, hranili i nahranili, čuvali i sačuvali... Nije im lako. Ja to znam", poručila je tada Marija.

I Šumadija ima lepotica koje bi mogle da konkurišu za naslovne strane svetskih časopisa, a koje se ne stide da žive na selu, rade u polju, voze traktore, kose, pripomognu u svim poslovima, pa čak i uzmu motornu testeru u ruke.

1 / 4 Foto: Privatna Arhiva

Tako i Julijana Radaković, prelepa 27-godišnja devojka živi na selu i obožava svoj gružanski kraj u srcu Šumadije. Julijana voli životinje, ima mali ranč, pomaže ukućanima oko svih poslova. Vozi traktor kada se sakupljaju bale posle žetve, dok je muškarcima predodređen teži deo posla - sakupljanje i utovar.

"Na selu nije lako živeti, ali to pruža i neke pogodnosti u odnosu na grad. Ovde zavisiš isključivo od svog rada. Gajili smo jagode, pa smo sadili luk, kupus…Sve što je moglo probali smo. Meni je Bog dao da mogu da se posvetim i životinjama", priča nam Julijana iz Gruže.

Ona ima brata blizanca Petra, starija je tri minuta od njega! Jako su vezani.

U slobododno vreme bavi se šminkanjem. Ima vremena i za provod. Društva ne manjka. Knić je udaljen nekoliko kilometara, nisu daleko ni Kragujevac, Vrnjačka Banja i ostali gradovi, jer se Gruža nalazi takoreći na raskrsnici.

1 / 3 Foto: Privatna Arhiva

Priča Tijane Petrović iz Kragujevca je posve drugačija. Moderna devojka izvajanog tela dosta vremena provodi u teretani. Radi u ovdašnjem tržnom centru, ali Tijana obožava selo.

"Prošle godine, ispalo je sasvim slučajno, išla sam u selo Jasik da berem maline. Preporučila me je drugarica i verujte mi radila sam prvu smenu na poslu i odmah trčila u Jasik. Divno isksustvo, preporučila bih ga svima. Provela sam tako divno godišnji odmor, usput i zaradila. Ne treba se stideti rada. Ja sam samohrana majka i sve što radim, radim zbog svog deteta. Ponosna sam na to", kaže Tijana.

Pošto obožava selo i sve poslove koji su vezani za poljoporivredu rešila je da nauči da balira seno. Tada je i nastao njen snimak kako u čizmama ide iza balirke i vešto pakuje bale sena.

Snimak je na društvenoj mreži Fejsbuk videlo nekoliko desetine hiljada ljudi.

I Bojana Radovanović iz Orašca obavlja sve poslove na svom seoskom domaćinstvu. Pa čak i ručno kosi.

Za Bojanu Radovanović iz Aranđelovca može se slobodno reći da je spoj tradicionalnog i savremenog tipa žene. Zna da uzme kosu u ruke, ali i da se "skocka" kao da ide na modnu pistu u Pariz.

1 / 3 Foto: Privatna Arhiva

Navikla je još od malih nogu na selo, a u svom rodnom Orašcu odrasla je među životinjama pošto joj brat drži lipicanere..

"Današnje devojke je sramota da kažu da su odeasle na selu ja to ne razumem",kaže Bojana koja na svom domaćinstvu radi apsolutno sve, održava voćnjak i baštu, uzgaja razne povrtarske kulture, ima prelepo dvorište sa dosta etno motiva..

"Vremenom mnogo toga saznate o poljoprivedi I metodama uzgajana kultura. Era interneta omogućila nam je da širimo saznanja, tako da sada i nema mnogo razlike da li živite u gradu ili na selu što se tiče neke vrste obrazovanja. Ali selo, tvrdim ima daleko više prednosti u odnosu na grad", priča nam Bojana.

Ovo nisu usamljeni slučajevi u Šumadiji. Sve je više mladih koji se vraćaju ostaju na selu, i pored sveopšte "rijalitizacije" društva. Ove lepotice, primeri su jednog drugog života. Razlikuje se od onog kako se selo decenijama prikazivalo u medijima, pa i nespretno u emisijama koje je trebalo da ga promovišu u najboljem svetlu.

(Kurir.rs/D.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track