VEŠTACI OTKRILI UZROK POŽARA U DZ JAGODINA: Kvar na instalicijama u vozilu izazvao katastrofu i uništio 14 automobila!
Foto: Printscreen

VEŠTACI OTKRILI UZROK POŽARA U DZ JAGODINA: Kvar na instalicijama u vozilu izazvao katastrofu i uništio 14 automobila!

Srbija -

JAGODINA - Katastrofalni požara u garaži Doma zdravlja u Jagodini, u kojem je 14. aprila izgorelo 16 vozila i garaža, i naneta velika materijalna šteta, najverovatnije je nastao zbog kvara na električnoj instalaciji vozila u kojem je izbio požar i proširio se na ostala vozila.

U zapisniku Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku o izvršenom veštačenju od 7. jula, stoji da je "požar najverovatnije iniciran kvarom na električnoj instalaciji ili električnom uređaju unutar putničke kabine" i proširio se na ostala vozila, saopštilo je danas Osnovno javno tužilaštvo (OJT) u Jagodini.

U pisanoj informaciji za Tanjug, koju je potpisao osnovni javni tužilac Aleksandar Cvetković, navodi da je OJT od Policijske uprave u Jagodini zatražio dopunu izveštaja od 16. aprila.

U informaciji se podseća da je OJT doneo naredbu 14.aprila da se izvrši veštačenje, tako što će se utvrditi uzrok požara, a 24. aprila od policije da se utvrdi vreme registaracije vozila zbog tehničke ispravnosti na kojem je izbio požar i proširo se na ostala vozila, kao i sve popravke na tom vozilu u toku 2020. godine.

Požar je izbio 14.aprila u 17.15 sati u odvojenom garažnom objektu. Niko nije povređen, a požar je gasilo 11 vatrogasaca spasilaca sa devet vatrogasnih vozila, saopštio je toga dana MUP.

Direktor Doma zdravlja dr Drako Miletić izjavio je Tanjugu posle požara da je reč o vozilima Doma zdravlja od kojih su neka služila za prevoz pacijenata na hemodijalizu u Ćupriju, Službe za patronažu i palijativnu nego, apoteke, filijale Fonda zdravstvenog osiguranja...

Vozila nisu bila kasko osigurana, dodao je Miletić. Miletić je tada istakao da je požar izbio, "pošto se zapalilo jedno vozilo kojim su se prevozili bolesnici na hemodijalizu na Odelenje Opšte bolnice u Chupriji".

"Dva minuta nakon što ga je vozač parkirao i ugasio, izbio je požar i munjevito se proširio na ostala vozila", objasnio je Miletić.

S obzirom da je uništen gotovo ceo vozni park i da je ostalo samo pet vozila, koja tog trenutka nisu bila u garaži već na terenu, Domu zdravlja u pomoć, potsetio je Miletić, priskočili su domovi zdravlja u Svilajncu i Rekovcu i Ministarstvo za rad, koje je ustupilo vozilo Gerontološkog centra u Jagodini.

Iako je požar bio katastrofalan, puno vatre i gustog crnog dima od automobilski guma koje su gorela, čule su se i detonacije od pucanja rezervaora sa gorivom, zahvaljujucu brzoj intervenciji vatrogasaca - spasilaca, vatra nije došla ni do jednog okolnog stambenog objekta, objekata bolnice i crkve, koja je neposredno uz bolnicu.

Kurir.rs/tanjug

Foto

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track