ZAPELI DA PRAVE SVADBU I TO TI JE: Predsednik opštine Blace otkrio kako je ubedio Topličane da odustanu od veselja
Foto: Kurir/B.R.

varošica koja zasad najbolje odoleva koroni

ZAPELI DA PRAVE SVADBU I TO TI JE: Predsednik opštine Blace otkrio kako je ubedio Topličane da odustanu od veselja

Srbija -

BLACE - Od svih opština Topličkog okruga u ovom drugom talasu epidemije koronavirusa, za sada se najbolje drži opština Blace. Ona je za poslednjih mesec dana imala samo četiri obolela, dok je u Kuršumliji, koja je nešto veća od Blaca, od 25. do 28. jula broj novoobolelih čak 14.

Kako kaže predsednik opštine Blace Milan Ćurčić, najveću muku imali su da nagovore građane da odustanu od veselja i da uvedu vanrednu situaciju.

- Mi preventivno delujemo i kako nismo imali obolele, nismo znali kako da objasnimo građanima da nije pametno da prave veselja. Dve porodice su baš bile uporne da ipak organizuju svadbe, jer su već jednom odložili. Objašnjavali smo im da u restoranu ima klima, da se virus lako prenosi, da će im doći gosti iz čitave Srbije i da može da to bude izvor zaraze. Kako nismo imali obolele, nismo ni mogli da uvedemo vanrednu situaciju i ograničimo rad ugostiteljskih objekata - jada nam se Ćurčić.

On dodaje da su dolazili i iz susedne Kuršumlije da zakazuju veselja kod njih.

- Na kraju uspeli smo da ih nagovorimo da odustanu i to tri dana pre veselja koje su zakazali, a onda smo 23. jula i mi uveli vanrednu situaciju pre svega na osnovu pregleda koji su obavljeni u kovid ambulanti - dodaje Ćurčić.

Prema njegovim rečima u blačkom kraju trenutno nema nijedne osobe koja je pozitivna na Covid- 19 i niko nije u samoizolaciji, a ograničeno vreme rada ugostiteljskih objekata sprečilo je dalji pritisak građana da se obavljaju veselja.

Za razliku od Blaca, u Kuršumliji koja je prema broju stanovnika, ozbiljno žarište koronavirusa sve je krenulo pre manje od mesec dana kada je organizovana svadba sa oko 300 gostiju. Nakon nje, pojavio se veći broj obolelih, a onda je taj trend nastavljen. Ono što je možda dodatno ugrozilo zdravlje u ovoj opštini je običaj da se pije zdravica, odnosno velika a to znači da se iz iste čaše svi gosti piju tri puta rakiju!

Kurir / B.R.

Foto: B.R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track