ALARM UPALJEN U VRANJU: Povećan broj žrtava trgovine ljudima
Foto: T.S.

ZABRINJAVAJUĆE

ALARM UPALJEN U VRANJU: Povećan broj žrtava trgovine ljudima

Srbija -

Lokalna mreža za borbu protiv trgovine ljudima u Vranju saopštila je da su u Srbiji, u prvoj polovini 2020. godine identifikovane 34 žrtve trgovine ljudima što je više nego u istom periodu prošle godine. U prvih šest meseci 2019. godine, identifikovano je 29 žrtava trgovine ljudima.

Ovo povećanje predstavlja zabrinjavajući trend koji ukazuje da je potrebno dodatno unapređivati proces identifikacije, ali unaprediti i ne zapostaviti programe prevencije, kažu u Lokalnoj mreži za borbu protiv trgovine ljudima. Aktivnosti ove organizacije se sprovode u skladu sa preporukama koje su usklađene sa aktuelnom situacijom pandemije izazvane korona virusom.

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima, 30. jul, u Vranju će Lokalna mreža obeležiti gostovanjem na lokalnim televizijama, kao i akcijom dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog krsta Vranje.

Akcija je organizovana u sali OKCE. Volonteri Crvenog krsta koji su prošli treninge za obuku na temu trafikinga, će sa svim dobrovoljnim davaocima krvi uraditi anketu o tome koliko znaju o problemu trafikinga i koliko su dobro informisani ili robuju tabuima kada se radi o ovom društvenom problemu.

U sali Periodike Javne biblioteke "Bora Stanković", volonteri Crvenog krsta će jednom broju novih volontera ove organizacije održati obuku i prvo stručno upoznavanje sa problemom modernog ropstva koje posebno pogađa mlade ljude.

Lokalna mreža za borbu protiv trgovine ljudima ulaže velike napore da održi kontinuitet u realizaciji mnogobrojnih aktivnosti koje ima od samog osnivanja, 2013. godine. U ovoj godini sa akcentom na postojanje problema radne eksploatacije koji doživljava svoju ekspanziju. Podaci ispitivanja i monitoringa, koji je urađen u junu i julu, o tome u kom obimu i na koje načine je radna eksploatacija prisutna u Vranju i Pčinjskom okrugu biće prezentovani u septembru i oktobru.

Preporuke na koji način se boriti sa ovim vidom trgovine ljudima i koje su to institucije sistema, ustanove i organizacije civilnog društva koje mogu da najbolje pruže pomoć i zaštitu u slučajevima radne eksploatacije, kao i načini zaštite od toga biće izloženi u sklopu prezentacije.

T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track