ALEKSA JE JUNAK: Dečak (15) izvukao davljenika iz reke, a onda ga vratio u život! Ovako se odvijala drama u Arilju
Foto: Youtube/Natasa M

SVAKA ČAST

ALEKSA JE JUNAK: Dečak (15) izvukao davljenika iz reke, a onda ga vratio u život! Ovako se odvijala drama u Arilju

Srbija -

Mali Aleksa ima 15 godina, a već je veliki čovek - heroj, koji je pre dva dana spasao život mladiću koji se davio u reci Rzav u Arilju.

Priču o tome kako je Aleksa Goronjić pokazao ne samo hrabrost, već i neopisivu ljudskost sa svega 15 godina, ispričala je njegova tetka Rada Savić.

"Pakujem se da iz Arilja krenem u Beograd. Vrućina, deca nemirna. Aleksa, moj sestrić sa nama. Zamolim ga da odvede decu malo na Rzav da se rashlade i pecaju, dok se ne spakujem. Aleksa Goronjić ima 15 godina, a odgovoran i pouzdan kao da ima duplo više. Posle nekoliko sati Rajko Kukolj odlazi na reku da ih pozove. Čekam ih, trebalo je već da se vrate. Posle izvesnog vremena, Rajko i Aleksa ulaze u kuću, u kupaćim gaćama, po telu i nogama potpuno izgrebani", navela je Aleksina tetka Rada Savić.

Ona je dalje ispričala kako je njen sestrić opisao šta mu se desilo dok je bio na reci.

"Priča mi Aleksa: 'Kada je Rajko došao po nas, pecao sam. Rekoh mu, još koji minut. Nedaleko od mene, malo pre, kupao se jedan dečko koga sam viđao prethodnih dana. U momentu vidim da on sada pluta po vodi. Okrenem glavu, pogledam ponovo, opet pluta. Kažem Rajku: 'Rajli, čovek se tamo davi', ostavljam štap i ulećem u vodu", navodi Rada reči svog sestrića.

Kako je Aleksa pričao, za njim je i Rajko, njegov teča, krenuo. Došli su do tela, okrenuli ga i krenuli da ga vuku na obalu.

"Ne možemo na urbani deo, odakle smo došli već na drugu stranu, obraslu šibljem, jer je bliže. Razmišljam i o tome da Rajko ima problem sa srcem i da ne sme mnogo da vuče, zato dajem sve od sebe. Dovlačimo ga do obale, noge mu ostaju delom u vodi, ne možemo više da ga vučemo, težak je. Rajko viče prema ženama koje su na drugoj strani da zovu hitnu pomoć. Rajko mu traži puls, kaže ništa, pritiskaj grudi", pričao je Aleksa.

"On mi pokazuje kako da stavim ruke i da pritiskam. Vičem, slomiću mu grudnu kost, a Rajko kaže: 'Pusti sad kost, zarašće, samo da prodiše'. U momentu mi kroz glavu prolazi ceo čas Prve pomoći, realizovan odavno. Razmišljam, kako sad 'usta na usta' kad je korona. I srećom, on počinje da krklja. Tetka, od očiju samo beonjače", opisivao je dečak svoju borbu da spase čoveku život.

Kako je rekao, prizor je bio grozan.

"Napipavamo puls. Neko je ipak pozvao hitnu. Rajko kroz šiblje ide da ih dovede jer ne znaju gde smo, a ja ostajem sa nemoćnim čovekom sam. Došla je posle i policija. Kroz šiblje smo ga nosili na nosilima, jer je najbliži put", ispričao je mladić.

Aleksa je ostao kod babe, vadeći trnje iz nogu i sa stomaka, kako je rekla njegova tetka.

"Dečak star 15 godina. Šta je u njegovoj glavi sada. Kaže da ga je bilo jako strah, da su ga od straha (stresa) noge užasno bolele! Trebalo bi o ovome da se zna. Da se mladi ugledaju na svoga vršnjaka Aleksu. Ili ipak mislite da je bolje da gledaju razne TV programe i tamo traže svoje idole? Bravo Aleksa! Bravo Rajko", poručuje Rada.

I stvarno, šta reći osim "Bravo"!

(Kurir.rs/Tekegraf.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja