TUŽNA JE GUČA I GLUVA BEZ TRUBE: Ni pesme, ni naroda, ni radosti, ni šatri, sve zamuklo, zaćutalo...
Foto: Kurir/ Z.Š.

PUSTO

TUŽNA JE GUČA I GLUVA BEZ TRUBE: Ni pesme, ni naroda, ni radosti, ni šatri, sve zamuklo, zaćutalo...

Srbija -

U Dragačevu je juče trebalo da počne 60. Sabor trubača. Sabor je otkazan, a varošica ostala tiha i žalosna

Tužna je Guča bez truba. I gluva! Juče, baš na dan kada je trebalo da počne 60. Sabor trubača, nestvarna je bila tišina među brdima Dragačeva.

Ni trube, ni pesme, ni naroda, ni radosti, ni šatri, sve zamuklo, zaćutalo, kao da čovek i nije u Guči i Srbiji. A da je sreće, da nije korone, da nije pošasti koja kosi po svetu, drugačije bi juče i noćas i danas i sutra bilo u Guči. Trube i bubnjevi cepali bi nebesa, ali...

foto: Kurir/ Z.Š.

Žal za gostima

- Ovo je tužno, žalosno i neveselo! Šta je Guča bez trube? Pogledaj ti samo ovaj narod okolo, sve tužno, sve žalosno, svako se nešto zamislio... Ko bi se ovom čudu nadao i ko bi poverovao da ćemo dočekati godinu bez Sabora - dočekao me juče ujutru u Guči meštanin Radovan Glavonjić, koji se sa maskom na licu preko pustog trga kraj Spomenika trubaču vraćao kući.

Radovan za vreme Sabora izdaje sobe gostima, otkazivanje će ga ove godine koštati, veli, barem hiljadu evra. Slično će proći i njegove komšije, sugrađani koji izdaju sobe gostima Sabora.

Pusti su juče bili i prilazni putevi Guči, puste ulice, pusti parkinzi, pusta mesta na kojima obično stoje ogromne šatre, nigde nijednog lonca sa kupusom, nigde nijednog jagnjeta niti praseta na ražnju, zatvorene kafane, koje rade samo za vreme Sabora. I, tišina...

foto: Kurir/ Z.Š.

Rupe u finansijama

- Zvali su ovih dana stalni gosti Sabora, pitaju - hoće li išta biti, hoće li bar jedna truba zasvirati u gradu... I mi smo se nadali do poslednjeg trenutka da će se nešto promeniti - kaže Tomislav Protić, vlasnik čuvene kafane „Central“ kraj Spomenika trubaču, u kojoj je godinama unazad redovan gost za vreme Sabora bio Željko Obradović i mnogo drugih čuvenih ljudi, glumaca, sportista... Juče je čuvena kafana bila prazna.

- Sve prazno, pusto, kao da se ne znam šta desilo. Stegne se srce pred ovom slikom, da je sreće, danas bi ovde sve bilo puno, ječale bi trube na sve strane. Ovako, za nas ugostitelje i za sve u Guči nije dobro. Nama ugostiteljima godišnji budžet se zasnivao na trubi i Saboru, da se pokrpe rupe u finansijama, da se nešto zaradi. Ovako, čekaju nas teška jesen i zima, tek ćemo izgleda videti šta nam truba znači - kaže Protić.

foto: Kurir/ Z.Š.

MILIVOJE DOLOVIĆ

GUBITAK OPŠTINE 10 MILIONA

l Iako je sama Guča od početka epidemije imala tek 11 zaraženih, a opština Lučani 31 i po tome je među najboljima u Srbiji, zbog virusa ove godine Sabor je otkazan još pre mesec dana.

- Tužni su danas ljudi u Guči, teško je danas shvatiti da Sabora nema, ali zdravlje gostiju i sugrađana bilo nam je na prvom mestu. Prošle godine Sabor je za pet dana posetilo 300.000 ljudi, a otkazivanje osetiće svi u gradu, i vlasnici privatnih smeštaja, kafana, prodavnica, hotela. Za mnoge to je glavni prihod tokom godine. Ljudima nije lako, ali razumeju. Sama opština izgubiće od pet do 10 miliona dinara - kaže Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani.

foto: Kurir/ Z.Š.

GVOZDEN ROSIĆ

TEŠKA VREMENA ZA TRUBAČE

l I bez otkazivanja Sabora u Guči, 2020. godina teška je i za trubače i orkestre širom Srbije. Gvozden Rosić, jedna od trubačkih legendi Dragačeva, kaže da su on i njegov orkestar od početka marta do juče svirali na tek nekoliko veselja u pauzi između dva talasa korone:

- Bio sam jutros u Guči i, verujte, neka me jeza uhvatila. Umesto da na sve strane ječe trube - tišina... Srce mi se steglo od tuge. Teška vremena za nas trubače, ali i za sav narod. Naročito mi je teško ovih dana, kada je trebalo da bude Sabor, da sviramo, družimo se sa gostima, sa kolegama trubačima.

foto: Kurir/ Z.Š.

Kurir.rs/Zo­ran Šaponjić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track