LOZNIČANI ODALI POČAST JUNACIMA: Održan peti Marš na Cer FOTO
Foto: Društvo za negovanje tradicije

prilagodili epidemiološkoj situaciji

LOZNIČANI ODALI POČAST JUNACIMA: Održan peti Marš na Cer FOTO

Srbija -

U organizaciji lozničkog Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. danas je održan peti "Marš na Cer", ali su do spomen kompleksa na Tekerišu ovoga puta učesnici stigli automobilima.

Tako su učinili zbog pandemije kovida-19 pa su četrdesetak kilometara koliko deli Loznicu od Tekeriša prevalili u organizovanoj automobilskoj koloni.

foto: Društvo za negovanje tradicije

Prema rečima Zorana Grujića, predstavnika Društva, krenuli su u desetak automobila iz kojih su se vijorile zastave sa likovima poznatih srpskih vojskovođa i junaka iz Prvog svetskog rata. Pre polaska su prisustvovali molitvi u lozničkoj crkvi Pokrova presvete Bogorodice, a onda uobičajenom trasom preko Lipničkog Šora, Kozjaka, Gornjeg Dobrića, Jadranske Lešnice, Joševe, Miline i Trbosilja došli do Tekeriša. Svratili su u crkve u Kozjaku i Jadranskoj Lešnici, a meštani su ih usput dočekivali sa prigodnim posluženjem.

- Želeli smo da marširamo do Tekeriša, ali ovaj mali jubilej, peti "Marš na Cer", morali smo da prilagodimo epidemiološkoj situaciji. Nismo želeli da prekidamo tradiciju tako da smo na ovaj način odali počast našim slavnim precima koji su pre 106 godina ovde izvojevali veliku pobedu, prvu srpsku i savezničku u Velikom ratu – rekao je Grujić.

foto: Društvo za negovanje tradicije

U Tekerišu su na spomenik palim junacima položili cveće i upalili sveće, a svi se nadaju da će naredne godine šesti ‘’Marš na Cer’’ biti održan kao i prethodnih i da će pešice doći od Loznice do slavnog Tekeriša.

T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track