U ADAPTACIJU ULOŽENO 10 MILIONA DINARA: Novo prihvatilište za beskućnike i žrtve porodičnog nasilja
Foto: Kurir/ S.U.

Nova namena starog Doma učenika u Kikindi

U ADAPTACIJU ULOŽENO 10 MILIONA DINARA: Novo prihvatilište za beskućnike i žrtve porodičnog nasilja

Srbija -

Okončana je dvomesečna adaptacija dela zgrade bivšeg Starog doma učenika koji će, kada dobije nephodnu licencu za rad, najpre, postati Prihvatilište za beskućnike, a potom i za žrtve porodičnog nasilja. Kako pojašnjava Svetislav Vukmirica, direktor kikindskog Gerontološkog centra, u čijoj će ingerenciji biti i ovaj objekat, u adaptaciju prostorija koje se desetak godina nisu koristile, utrošeno je 10 miliona dinara:

"Pokrajinska vlada je opredelila šest miliona, a ostatak su obezbedili lokalna samouprava u Kikindi i Gerontološki centar. Osobe koje ovdu budu zbrinute, osim adekvatnog smeštaja i pružanja zdravstveno-higijenskih mera, imaće i odgovarajuću psihosocijalnu podršku. Na raspolaganju je šest trokrevetnih soba, kao i dve sobe za invalide sa tri kreveta. Ukupno 21 postelja. Adaptacijom nekadašnjih prostorija, napravili smo modernu ambulantu i sve ostale sadržaje za smeštaj beskućnika", navodi Vukmirica i precizira da bi proces licenciranja trebalo da se okonča do kraja godine:

"Iako bi, realno posmatramo, Prihvatilište već sutra mogli da ga otvorimo, to se zbog licenciranja neće desiti pre januara iduće godine. U planu je da rekonstruišemo još sedam soba. Na taj način i fizički će biti odvojeni beskućnici od žrtava nasilja u porodici. Za najdalje godinu dana, ovaj objekat ćemo u potpunosti privesti nameni. Uz dobijanje licence, potrebno je i da se obezbedi finansiranje iz gradskog, ali i budžeta ostalih opština Severnobanatskog okruga, budući da se radi o objektu regionalnog karaktera", pojašnjava Vukmirica.

1 / 6 Foto: Kurir/ S.U.

Veći kapaciteti za smeštaj nevoljnika

Kikindski Gerontološki centar i do sada je pružao pomoć osobama bez krova nad glavom, ali je u tu srhnu na raspolaganju imao samo dva kreveta.

"Korisnici će ovde moći da se, najduže, zadrže do 90 dana. Za to vreme, obezbediće im se prihvat u neku drugu ustanovu socijalne zaštite. Često se dosad dešavalo da naše kolege iz Centra za socijalni rad nisu imali gde da smeste beskućnike", ukazao je Vukmirica.

(Kurir.rs/ S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track