VUKOV SABOR JAČI OD KORONE: Od 14. do 20. septembra 87. saborovanje u Tršiću, uz poštovanje mera zaštite
Foto: Kurir/T.Ilić

svečanost

VUKOV SABOR JAČI OD KORONE: Od 14. do 20. septembra 87. saborovanje u Tršiću, uz poštovanje mera zaštite

Srbija -

TRŠIĆ – Vukov sabor, jedna od najstarijih kulturnih manifestacija u Srbiji, biće održana po 87. put od 14. do 20. septembra 2020. godine u Loznici i Tršiću, saopšteno je danas (24.8) iz lozničkog Centra za kulturu koji nosi ime reformatora srpskog pisma.

Kako je navedeno, ova ustanova će, u dogovoru sa Gradskim štabom za vanredne situacije Loznice, program manifestacije ‘’prilagoditi svim predloženim merama zdravstvene zaštite i preporukama koje su predložili Vlada Srbije i Institut za javno zdravlje Srbije’’. Iz ustanove navode da su u toku priprema programa manifestacije i da će javnost biti blagovremeno informisana o onome što će se dešavati na ovogodišnjem saborovanju Vuku u čast. Vukov sabor je naša najmasovnija kulturna manifestacija, a održava se u čast reformatora srpskog pisca i azbuke Vuka Stefanovića Karadžića (1787-1864), u Tršiću, njegovom rodnom selu. Prvi Vukov sabor održan je 17. septembra 1933. u dvorištu njegove tada obnovljene i osveštane spomen-kuće, i od tada se uoči Male Gospojine u Tršiću svake godine, okupljaju poštovaoci Vukovog besmrtnog dela.

Loznički Centar za kulturu “Vuk Karadžić”, organizator je Vukovog sabora koji je minulih godina održavan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Grada Loznice.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track