KRALJEVO IZDVOJILO MILION I PO DINARA ZA SUZBIJANJE AMBROZIJE: Koncentracija njenog polena u granicama normale
Foto: Shutterstock

Fond za zaštitu životne sredine

KRALJEVO IZDVOJILO MILION I PO DINARA ZA SUZBIJANJE AMBROZIJE: Koncentracija njenog polena u granicama normale

Srbija -

Grad Kraljevo je u 2020. godini iz Fonda za zaštitu životne sredine izdvojio milion i po dinara za suzbijanje ambrozije, a ukupna površina na kojoj se sprovode mere za uništavanje ove korovske biljke iznosi 30 hektara.

- Suzbijanje ambrozije vrši se mehaničkim i hemijskim putem u prigradskim naseljima, ali i u centru grada, isključivo na javnim površinama. Koncentracija njenog polena ove sezone je u granicama normale, u takozvanoj zelenoj zoni, što znači da može da izazove alergijsku reakciju samo kod izrazito osetljivih osoba, kažu u Odeljenju za zaštitu životne sredine Grada Kraljeva.

S obzirom na to da je ambrozija izuzetno alergogena biljka, koja prouzrokuje velike zdravstvene teškoće osobama osetljivim na polen tog korova, nadležni apeluju na sve sugrađane, vlasnike poljoprivrednog i građevinskog zemljišta i šuma da sprovode mere uništavanja ambrozije na svojim privatnim parcelama.

Inače, polen ovog korova od juna do kraja septembra meseca može da izazove jake alergijske reakcije i kod potpuno zdravih osoba.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track