ZAOSTALA IZ DRUGOG SVETSKOG RATA: Neeksplodirana granata otkopana na ulazu u Smederevsku tvrđavu
Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

uspešno uklonjena

ZAOSTALA IZ DRUGOG SVETSKOG RATA: Neeksplodirana granata otkopana na ulazu u Smederevsku tvrđavu

Srbija -

SMEDEREVO - Ekipa specijalne jedinice tima za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava uklonila je danas u Smederevu artiljerijsku granatu zaostalu iz Drugog svetskog rata.Granatu su našli radnici koji otkopavaju ostatke nekadašnje Varoške kapije i Smederevske tvrdjave, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Neeskplodirana granata, najverovatnije kalibra 125 milimetara, kao i druge, nadjene ranije, po svemu sudeći je ostatak od 500 do 800 vagona municije Vojske Kaljevine Jugoslavije.

Tu zaplenjene municiju i gorivo su posle aprilskog upada u Jugoslaviju nacističke nemačke snage uskladištile u tvrđavi u Smederevu gde se 5. juna 1941. godine u podne dogodila eksplozija kojom je većina tog materijala uništena.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Aleksandar Jovanović

Iako su svedoci tvrdili da su se pre eksplozije čuli pucnji, ona nije zvanično razjašnjena, a računa se da je od nje poginulo između nekoliko stotina i 2.500 ljudi.

Nagađa se da je eksploziju izazvao odbačeni opušak nemačkog vojnika, da ju je izazvao engleski avion koji je nadleteo Smederevo ili da su je izazvale patriote. Druga teorija je da je za to odgovoran sovjetski agent Mustafa Golubić koji je uhapšen dva dana kasnije u Beogradu.

Eksplozija je ostavila krater širine 50 metara i dubine devet metara i uništila ili oštetila kuće širom Smedereva.

Prozorska stakla su popucala u naseljima oko Smedereva, a podrhtavanje tla se osetilo u Velikoj Plani, Beloj Crkvi, Vršcu i Beogradu.

Spomenik žrtvama eksplozije u Smederevu podignut 1973. godine.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track