Najnovije vesti

VELIKI DAN ZA GORNJI MILANOVAC: Posle 76 godina sleteo avion na aerodom Galovići (VIDEO)

Srbija

Gornji Milanovac - Na potezu Galovića brda u Pranjanima, gde je pre 76 godina sletelo više savezničih aviona kojima je evakuisano više od 500 američkih pilota, početkom avgusta počela je izgradnja sportskog aerodroma, u čast slavne misije "Halijard", a juče je uspešno obavljeno i prvo probno sletanje na nekadašnji gorski aerodrom.

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović najavila je prilikom obilaska izgradnje piste, da će svi neophodni radovi biti završeni sredinom septembra.

foto: RINA

"Verujem da ćemo 19. septembra, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima američke administracije, obeležiti taj dan", rekla je Mihajlović.

I upravo je probno sletanje jedan od dokaza da su zadati rokovi ispoštovani.

foto: RINA

Prema rečima pomoćnika ministarke građevine, saobraćaja i infrastrukture za vazdušni saobraćaj Zorana Ilića, koji je ujedno i pilotirao prvom letelicom koja je u Pranjane sletela posle 76 godina, pista je odrađena odlično.

"Prezadovoljan sam kvalitetom radova, pista je odrađena odlično a kada ceo kompleks bude završen zaista ćemo imati čime da se pohvalimo, ali pre svega Pranjani i meštani čitavog ovog kraja", kazao je za RINU Ilić.

foto: RINA

Šef gradilišta Slobodan Majstorović potvrdio je da gradnja teče planiranom dinamikom, kao i da se radi kvalitetno i po svim zadatim standardima, što je pokazalo i uspešno probno sletanje.

Za meštane ovog kraja sletanje prvog aviona bio je pravi praznik. Kažu da ih izgradnja aerodroma podseća na priče njihovih starih uz koje su odrastali i u šali dodaju da je jedina razlika u tome, što se pre 76 godina radilo pod okriljem noći i tajno, a sada o gradnji aerodroma zna cela Srbija.

foto: RINA

"Posle toliko vremena i obećanja konačno se ostvario i naš san, osim zvaničnog izvođača radova pomogli smo svi. Želja nam je da ovo naše mesto oživi, ali da podvig naših predaka ne bude zaboravljen", kaže Mileta Railić.

"Prvi avion koji je sleteo dočekali smo aplauzom i jedva čekamo da u punom kapacitetu aerodrom zaživi. Nije bilo sumnje zaista, jer su radovi tekli danonoćno", rekao je Ilija Railić.

foto: RINA

Inače, osim piste u planu je izgradnja memorijalnog kompleksa koji će činiti muzej, dve kongresne sale i heliodrom.

Kurir.rs/RINA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...