GASIFIKACIJOM KRALJEVA DO ČISTIJEG VAZDUHA: Za asfaltiranje seoskih puteva izdvojeno 100 miliona dinara
Foto: Kurir/J.S.

Sednica Gradskog veća

GASIFIKACIJOM KRALJEVA DO ČISTIJEG VAZDUHA: Za asfaltiranje seoskih puteva izdvojeno 100 miliona dinara

Srbija -

Na drugoj (redovnoj) sednici Gradskog veća grada Kraljeva većnici su doneli Zaključak kojim se utvrđuje Nacrt Plana kvaliteta vazduha grada Kraljeva u periodu od 2020. do 2025. godine, kao i Program kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji grada Kraljeva tokom 2020. godine.

Gradonačelnik Kraljeva je istakao da se, iako ima podataka da je kvalitet vazduha u gradu u jednom periodu bio u trećoj kategoriji, to nije dešavalo svakog dana tokom čitave godine već da je povećano zagađenje vazduha tokom zimskih meseci kada su aktivna individualna ložišta u svim prigradskim naseljima.

- Zbog toga je neophodno da toplifikacijom područja odnosno širenjem mreže našeg Javnog energetskog preduzeća „Toplana“, gasifikacijom prigradskih naselja, smanjimo broj individualnih ložišta, jer, kao što se da videti iz ovog dokumenta, to jeste glavni uzročnik smanjenja kvaliteta vazduha. Neophodno je i da kamionski saobraćaj u potpunosti izmestimo iz centra Kraljeva i očekujem da ćemo izgradnjom Severne obilaznice u potpunosti izmestiti saobraćaj teških kamiona iz centralnih gradskih ulica, rekao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Gradsko veće je donelo Rešenje o dodeli sredstava za bespovratno sufinansiranje investicionih projekata stambenim zajednicama koje su ispunile kriterijume za dodelu sredstava po Javnom pozivu raspisanom 27. jula ove godine.

- S obzirom na to da je Komisija završila rad i izabrala stambene zajednice kojima će grad sufinansirati investiciono održavanje, na današnjoj sednici Gradskog veća usvojili smo predlog Komisije. Pored toga, odredili smo i koje stambene zajednice nisu predale potpune predloge na osnovu kojih je moglo da se izvrši raspoređivanje sredstava. U drugom konkursu grad je opredelio ukupno 5.200.000 dinara za ove namene, a utrošeno je oko 4.200.000 dinara, izjavio je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, većnici su doneli i odluku koji će putni pravci u okviru Generalnog urbanističkog plana, kao i van njega, biti asfaltirani do kraja 2020. godine. Ove godine ukupno je u budžetu izdvojeno 100.000.000 dinara za asfaltiranje puteva na seoskom području, dok je, kako je naglasio gradonačelnik, pre samo četiri godine tek 35.000.000 dinara bilo izdvojeno za ove namene.

- Mi ćemo se truditi da tokom trajanja ovog mandata izvršne vlasti svake godine opredeljujemo veliki iznos sredstava kako bismo uspeli da na seoskom području izgradimo puteve, kanalizacionu i vodovodnu mrežu i na taj način poboljšamo način života na seoskom području, poručio je dr Predrag Terzić istakavši da je reč o asfaltiranju puteva koji su nekategorisani i gde grad Kraljevo obezbeđuje 85 odsto sredstava, a preostalih 15 procenata obezbeđuju meštani.

(Kurir / J.S./Foto: J.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track