SRAMOTA, KOJI NEČOVEK OVO MOŽE DA URADI: Oskrnavljen mural herojima sa Košara, ceremonija otkrivanja ipak održana
Foto: Kurir/J.S.

Skandal u Kraljevu

SRAMOTA, KOJI NEČOVEK OVO MOŽE DA URADI: Oskrnavljen mural herojima sa Košara, ceremonija otkrivanja ipak održana

Srbija -

Za sada nepoznati počinioci, u utorak ujutru, oskrnavili su mural herojima sa Košara koji je oslikan u njihovu čast na zidu Atletskog stadiona u Kraljevu.

foto: Kurir/J.S.

Oni su, takoreći, nekoliko sati pre svečane ceremonije otkrivanja, farbom braon boje isprskali likove predstavljene na muralu i grbove 125. motorizovane brigade i 5. bataljona Vojne policije, ali je ceremonija ipak održana.

foto: Kurir/J.S.

Kako je ovom prilikom istakao Vojislav Vukašinović, predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida Kraljeva, ovim činom “mrtvu braću sa Košara ponovo je neko ubio“.

foto: Kurir/J.S.

- Ovo može da uradi samo neki NATO zlikovac koji zna da je baš na ovom mestu 1999. godine doživeo poraz. Da je 1.370 vojnika, a tu ubrajam i oficire, podoficire, dobrovoljce, rezerviste, porazilo najveću i najmoćniju, kako oni kažu, svetsku silu, i to na Košarama, gde su doživeli najteži poraz, kazao je Vukašinović.

foto: Kurir/J.S.

On je istakao da 68 dana neprijatelji Srbije nisu uspeli da probiju prvu liniju odbrane, da Košare pojedinci napadaju već dve decenije i da će ih napadati i dalje, jer im je to, kako je rekao, rak rana.

foto: Kurir/J.S.

- Sto osam besmrtnih heroja sa Košara, koji su dali svoje živote, 400 ranjenih i 1.370 učesnika ove bitke uspeli su da posade jak stub, a to je rezolucija UN 1244, za koju smo se mi izborili i za koju danas ova vlast, i svaka vlast, treba da se čvrsto drži i da, ako bog da, vratimo našu svetu zemlju i naše svetinje sa Kosmeta koje smo branili, poručio je Vukašinović.

foto: Kurir/J.S.

Sam čin skrnavljenja murala javno je osudio i dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, koji je rekao da stid treba da bude one ljude koji su i pre otvaranja i otkrivanja ovog murala oskrnavili likove heroja sa Košara.

foto: Kurir/J.S.

- U udžbenicima istorije učimo i o Cerskoj i o Kolubarskoj bici, ali treba reći da su postojale i druge bitke, bitke sa manje poginulih, ali sa ogromnim herojstvom onih koji su u njima učestvovali. Nekada je to bio Mačkov kamen, danas su to Košare. I treba da ih se sećamo, da gledamo i čitamo o tome, ali i da učimo našu decu kakvi su junaci bili njihovi očevi, kazao je dr Predrag Terzić.

Na muralu dugačkom 25 metara i visokom tri i po metra predstavljeni su likovi tragično nastradalih učesnika bitke na Košarama - Milosava Jošovića i Nedžada Bilalovića iz Kraljeva, Srđana Košanina iz Ušća na Ibru i Ninoslava Vojvodića iz Peći.

Između njihovih porteta nalazi se natpis „Heroji sa Košara“, kao i jedan detalj iz ove borbe.

Ceremoniji otkrivanja murala u čast heroja sa Košara u Kraljevu prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, vojske i policije, boračkih udruženja, članovi porodica poginulih boraca, kao i brojni građani.

Kurir/J.S./Foto: J.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track