Najnovije vesti

SMANJEN BROJ PREGLEDA U VALJEVSKOJ KOVID AMBULANTI: Dnevno 50 pacijenata, većinom kontrole
Foto: S. S.

znatno manji obim posla

SMANJEN BROJ PREGLEDA U VALJEVSKOJ KOVID AMBULANTI: Dnevno 50 pacijenata, većinom kontrole

Srbija

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje Valjevo već devet dana u ovom gradu nema novih registrovanih slučajeva zaraze korona virusom.

Znatno je manji obim posla i u kovid ambulanti Doma zdravlja u Novom naselju. Za razliku od špica drugog talasa kada se beležilo i po 300 pregleda, sada dnevno ima 50 do 80 pacijenata, kaže dr Vanja Vučetić Vuković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih Doma zdravlja Valjevo.

-Od toga je trećina prvih pregleda, a ostalo su kontrole. Od tih novih pacijenata većina je sa prehladama koje su svojstvene ovom dobu godine tako da slučajeva infekcije koronom trenutno nema. Imaju simptome kao što su bol u grlu, malaksalost, temperatura do 37,5 stepeni, ali su dobrog opšteg stanja. Počela je sezona respiratornih infekcija, deca su krenula u školu, nešto više se boravi u kući, imamo i puno alergijskih reakcija, ambrozija je u punom jeku, tako da sve to treba razlikovati od virusnih infekcija. Ipak, prema indikacijama posle lekarskog pregleda prosečno se testira 30 osoba dnevno-kaže dr Vučetić Vuković.

S obzirom na činjenicu da je sezona respiratornih infekcija, a da se uveliko govori o ukrštanju gripa i koorna virusa, dr Vučetić naglašava da sve te infekcije liče jedna na drugu.

foto: S. S.

- Neophodno je da se pacijent blagovremeno javi na pregled da bi se na osnovu lekarskog pregleda, utvrđivanja opšteg stanja i laboratorijskih nalaza zaključilo o kakvoj vrsti infekcije je reč. Suština je da se pacijenti jave čim osete prve simptome. Sugrađani su sada postali mnogo revnosniji i javljaju se na vreme. I kada su u pitanju saveti za predstojeći period, upravo to je suština, da se pacijent sa simptomima izoluje i odmah javi lekaru - rekla je dr Vučetić Vuković.

Radno vreme kovid ambulante u Novom naselju je od 7 do 21 sat svih sedam dana u nedelji. Dom zdravlja je obezbedio da građani na jednom mestu završe svu potrebnu dijagnostiku.

- Nakon opšteg lekarskog pregleda pacijent se upućuje u laboratoriju u okviru ambulante, na posebnom ulazi radi se uzorkovanje za brzi ili PCR test, dok se snimanje pluća obavlja u kontejneru pored objekta. Ovde im se propisuje terapija i zakazuju kontrole, u kovid ambulanti mogu da otvore i bolovanje, tako da je pacijent zbrinut na jednom mestu-kaže načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih.

Svi odrasli pacijenti sa simptomima respiratornih infekcija treba da dođu na pregled u kovid ambulantu Novo naselje, a ne u Dom zdravlja ili druge ambulante.

Od 1. septembra ovde u dve smene smene dežura i pedijatar, tako da roditelji decu kod kojih sumnjaju na koronu treba takođe da dovedu na pregled u Novo naselje.

(Kurir.rs/ S.S.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...