NIČIĆ O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI U ZAJEČARU: Građani se opustili i ne poštuju mere
Foto: Beta Milan Obradović, Profimedia

U poslednja 2 dana nema novozaraženih

NIČIĆ O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI U ZAJEČARU: Građani se opustili i ne poštuju mere

Srbija -

Epidemiološka situacija u Zaječaru i okolini je stabilna, a u poslednja dva dana nije bilo novih slučajeva zaraze virusom korona.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić kaže da podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje ukazuju da je situacija sa koronom povoljna, ali upozorava da zbog ponašanja građana, rada ugostiteljskih objekata i trgovinskih radnji postoji opasnost da Zaječar postane žarište korona virusa.

''Podaci ne ukazuju na drastično povećanje broja inficiranih korona virusom, ali je evidentno da su se građani opustili i da ne poštuju mere, što se vidi u prodavnicama, ugostiteljskim objektima'', rekao je Ničić.

Dodao je da u Zaječaru ostaje na snazi vanredna situacija koja je proglašena 17. jula.

Ničić navodi da je na Infektivnj klinici u Zaječaru trenutno 17 pacijenata iz svih osam opština Zaječarskog okruga.

Dodao je da se u proseku dnevno testira između 20 i 60 građana, ali među njima su i oni koji se testiraju zbog putovanja jer u ovom kraju ima mnogo onih koji rade u inostranstvu.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Zaječar Slađana Ristić ističe da je u celoj regiji Timočke krajine situacija pod kontrolom i da od početka epidemije ni u jednoj opštini nije bilo eksponencijalnog rasta broja inficiranih.

Ristić kaže da se poslednjih dana u proseku testira oko 20 osoba i da je među njima najviše testiranih na lični zahtev, zbog putovanja, a manje iz kovid ambulanti.

''Za sada nije bilo povratnika sa letovanja, očekujemo instrukcije Republičkog kriznog štaba za nadzor onih koji se vraćaju sa letovanja'', kaže Ristić.

Ističe da je situacija u školama mirna, da se nastava odvija u normalnim okolnostima i da od početka školske godine nije bilo prijavljenih slučajeva zaraze.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track