Najnovije vesti

SELJACI SA SUVOBORA ZOVU TRAMPA U GOSTE: Meštani napisali pismo predsedniku SAD, nadaju se i spremaju rakiju za doček
Foto: Rina, Profimedia

prijateljska poruka

SELJACI SA SUVOBORA ZOVU TRAMPA U GOSTE: Meštani napisali pismo predsedniku SAD, nadaju se i spremaju rakiju za doček

Srbija
00:27h

Gornji Milanovac – Meštani suvoborskih sela, uputili su prijateljsko pismo predsedniku Sjedinjenih Amerikih Država, Donaldu Trampu, s pozivom da ih poseti u prvoj odgovarajućoj prilici. Razlog je jedan izuzetan istorijski događaj, operacija spasavanja američkih polita sa improvizovanog aerodroma na Galovića brdu u Pranjanima 1944. godine gde je obnovljen aerodrom i urađen izuzetan memorijalni kompleks.

foto: RINA

Srpski i američki narod ne mogu i neće da budu neprijatelji, a na obnovljenom aerodromu, gde je spašeno 500 avijatičara, mesto je gde treba da jedni drugima ponovo pružimo ruku prijateljstva, napisali su, između ostalog, meštani Pranjana i okolnih sela.

„Mi, srpski seljaci, odgajeni da poštujemo tuđe i brinemo o svome i spremni uvek da damo život za otadzbinu i slobodu zlatnu, ljudi od reči i narod koji poštuje svakog dobronamernog, pozivamo Vas da posetite mesto s kojeg je spaseno 500 vaših oficira vazduhoplovaca, čija sudbina bi bila zapečaćena od strane fašističke potere da ne beše naših očeva, majki, braće, sestara i nekolicine nas živih svedoka. U jednom velikom ratu i istorijskom nedobu pružili smo im ruku spasa, podelili koru hleba, ustupili postelju i brinuli kao o svojim najrođenijim, stavljajući sopstvene glave u torbu”, napisali su srpski seljani u pismu namenjenom američkom predsedniku.

foto: RINA

Meštani kažu da će prvog čoveka Amerike dočekati kako to srpski običaji i tradicija nalažu –uz domaću hranu i rakiju i poslužiti kao i njegove sunarodnike 1944. Godine koji su ginuli za slobodu sveta.

„To je amanet naših dedova, naših predaka, a i Vaš zadatak da nam pomognete u tome.Meštani ovih sela kažu da veruju da je Tramp dobronameran čovek, veruju u ruku prijateljstva koju je pružili predsedniku naše države Srbije i nadamo se ćete odvojiti malo vremena da dođete tamo odakle su vaši junaci otišli u slobodu. Sa velikim poštovanjem i drhtavom rukom da li ćete nas dovoljno razumeti, pozivamo Vas da zakoračite na gorski aerodrom koji je i naš i Vaš ponos za sva vremena.“, napisali su Suvoborci.

foto: RINA

Pismo je danas u Čačku uručeno u ambasadoru Amerike koji je obećao da će se potruditi da ova pošiljka stigne u ruke predsednika Trampa.

"Velika mi je čast što sam imao priliku da upoznam ove divne i časne ljude, čim budem imao priliku uručiću pismo predsedniku Trampu", rekao je ambasador Entoni Godfri.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja