POPULACIJA ORLOVA KRSTAŠA U BANATU BOGATIJA ZA TRI MLADA ORLA: Svaka nova jedinka izuzetno značajna za opstanak vrste
Foto: Youtube Printscreen

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

POPULACIJA ORLOVA KRSTAŠA U BANATU BOGATIJA ZA TRI MLADA ORLA: Svaka nova jedinka izuzetno značajna za opstanak vrste

Srbija -

Populacija orlova krstaša na severu Banata bogatija je za tri mlada orla, s obzirom da su sva tri para ove vrste ptica ove godine uspešno izvela potomstvo, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Orao krstaš u Srbiji ima status kritično ugrožene vrste i svaka nova jedinka izuzetno je značajna za njihov opstanak.

Mere aktivne zaštite, poput četvoromesečnog čuvanja gnezda, sprovode se od 2017. godine sa ciljem da se populacija krstaša sačuva i uveća i za sada daju odlične rezultate. Od ove godine zaposleni, članovi i volonteri Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije čitavu gnezdilišnu sezonu motrili su na tri gnezdeća para orlova krstaša.

- Velika je čast i odgovornost biti uključen u projekat zaštite ugrožecne vrste kakva je orao krstaš. Bili smo na rubu nestanka ptice sa nacionalnog grba zbog gubitka staništa, trovanja i krivolova - kaže Mirjana Rankov, koordinatorka PannonEagle LIFE projekta u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

- Novi uspesi ohrabruju nas da nastavimo još snažnije da radimo na zaštiti ugroženih vrsta. Oporavak populacije orla krstaša, kao i mnogih drugih vrsta, moguć je ako se udruže građani, institucije i privreda.

Ključne aktivnosti u periodu kada se orlovi krstaši ne gnezde biće postavljanje novih platformi pogodnih za gnežđenje, održavanje staništa i sprečavanje trovanja. U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije napominju da svi mogu da pomognu zaštitu orlova krstaša savesnom primenom pesticida u poljoprivredi, prijavljivanjem slučajeva trovanja životinja, obnavljanjem i sprečavanjem uništavanja staništa.

Zanimljivosti o orlu krstašu:

Dužina tela od vrha kljuna do vrha repa je oko 80 centimetara, a raspon krila kreće se od 180 do 215 centimetara.

Odrasla jedinka je težine od 2,5 do 4,5 kilograma. Kao i kod drugih ptica grabljivica ženke su krupnije i masivnije od mužjaka.

Krstaši postaju polno zreli tek sa 5 godina starosti.

Osnovna hrana krstaša su mali sisari poput tekunice i ptice srednje veličine. U prirodi mogu da dožive starost od oko 30 godina.

(Kurir.rs/ Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track